{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FUP: Sve više građana FBiH nabavlja oružje

1.4.2014. u 21:32
112
143
FUP: Sve više građana FBiH nabavlja oružje
112
FUP: Sve više građana FBiH nabavlja oružje
Foto: Ilustracija
Građani Federacije BiH se sve više odlučuju za nabavku oružja, a u februaru su kantonalni MUP-ovi zaprimili rekordan broj zahtjeva, podaci su Federalne uprave policije (FUP).
U februaru su kantonalni MUP-ovi odobrili građanima čak 497 zahtjeva za nabavku vatrenog oružja, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne mjesece. Poređenja radi, u januaru je odobreno 479 zahtjeva, dok je u periodu od septembra do decembra 2013. godine, bilo nešto iznad 300 odobrenih zahtjeva mjesečno.

U februaru ove godine je bilo čak 164 više zahtjeva u odnosu na septembar 2013. godine.

"Mislim da jedan od razloga i nedavno provedena policijska akcija prikupljanja nelegalnog oružja, pa građani nastoje legalizovati oružje koje drže u kući, kako ne bi snosili posljedice“, kaže u razgovoru za Klix.ba Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije (CSS).

Ističe da su prema posljednjim istraživanjima javnog mijenja koje je proveo CSS došli do zaključka da se većina građana BiH osjeća sigurno, ali da je nelegalno oružje u BiH i dalje veliki problem.

"Svaki peti građanin u BiH posjeduje nelegalno oružje. Prema našim podacima trenutno je u BiH 750.000 komada nelegalnog oružja. Ipak, mi pretpostavljamo da je taj broj čak i veći. To možete vidjeti i prema posljednjim policijskim akcijama u kojima su oduzete značajne i neočekivano velike količine oružja“, upozorava Hadžović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: