{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FUP pitao roditelje Vedrana Puljića da li žele dalju istragu

S
26.2.2010. u 20:37
0
0
FUP pitao roditelje Vedrana Puljića da li žele dalju istragu
0
FUP pitao roditelje Vedrana Puljića da li žele dalju istragu
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Za nekoliko dana (4. marta) napunit će se pet mjeseci od smrti Vedrana Puljića koji je poginuo tokom nereda u Širokom Brijegu uoči utakmice između istoimenog kluba i FK Sarajeva, a na njegovom grobu, na sarajevskom groblju Bare gdje je sahranjen u prisustvu nekoliko hiljada ljudi, okupit će se samo njegova uža rodbina, nekolicina prijatelja i navijača Sarajeva.
Tragični događaj u hercegovačkom gradiću privukao je senzacionalnu pažnju svih regionalnih medija koji su u smrti 24-godišnjeg mladića pokušavali naći bilo kakav povod za raspirivanje međunacionalne mržnje služeći se svim mogućim nedozvoljenim sredstvima, a vijest o Vedranovoj smrti bila je tema svih naslovnih stranica i brojnih TV emisija.

Političari su skupljali političke poene kako u Sarajevu tako i u Širokom Brijegu, a ubistvo je bilo povod velikim protestima u oba grada koji su rezultirali višesatnom blokadom centra glavnog grada i višednevnim masovnim okupljanjima u Širokom Brijegu uz vatrene govore praćene pjesmama Marka Perkovića Thompsona.

I sada, pet mjeseci nakon smrti kada se buka stišala i medijska pažnja splasnula, još uvijek nema nikakvih konkretnih rezultate istrage koja još uvijek traje. Do kada će istražni proces trajati to još uvijek niko sa sigurnošću ne može reći.

FUP želi okončati istragu o ubistvu u Širokom Brijegu?


Kako nam je rekao Igor Puljić, brat pokojnog Vedrana, on i njegovi roditelji prije nekoliko dana su pozvani u prostorije Federalne uprave policije gdje su upitani da li žele da se istraga o ubistvu Vedrana Puljića nastavi.

Ovu informaciju negirao je Ćamil Kreso, šef kabineta direktora FUP-a, koji je za Sarajevo-x.com rekao da to nije tačno, jer policijski zvaničnici tako ne rade. Na pitanje dokle je stigla istraga, kratko je rekao da se istraga još uvijek provodi po nalogu Tužiteljstva Zapadno-hercegovačkog kantona i da FUP, na sufliranje osobe koja je sa njim bila u prostoriji, još i pomaže u istrazi. O konkretnim rezultatima istrage nije želio govoriti.

Glavna tužiteljica ZHK Vesna Čavar, koja vodi slučaj, rekla je da se provode završne radnje i da će detalji biti poznati krajem marta ili početkom aprila. Razlog za tako dugu istragu, prema njenim riječima, leži u detaljnoj istrazi koja se provodi i vrlo obimnom i kompleksnom slučaju na kojem Tužiteljstvo radi.

Tužiteljstvo raspolaže lošim dokazima

"Za ovakvu istragu treba vremena i okvirno govorim o kraju marta. Radimo i želimo da se sve dovede do kraja. Dokazi koje imamo su loši i želimo da provedemo detaljnu istragu i imamo čvrste dokaze, nego da idemo u proces sa slabim dokazima", rekla je Čavarova za Sarajevo-x.com.

Dosadašnja istraga je pokazala da je za sva dešavanja u Širokom Brijegu odgovorno ni manje ni više nego 15 osoba.

Za ubistvo Vedrana Puljića osumnjičeni su Oliver Knezović, rođeni Sarajlija i bivši pripadnik Tutine kažnjeničke bojne i Dragan Vujović, policajac iz Ljubuškog. Iste osobe osumnjičene su i za ranjavanje šest navijača Sarajeva od kojih su neki tek nedavno napustili bolnicu. Od trinaest krivičnih prijava koje su podnesene za druga krivična djela, 12 se odnosi na navijače Sarajeva, a jedna na osobu iz Širokog Brijega. Prema riječima glavne tužiteljice, ni ona ne zna kako će se sve na kraju završiti.

Knezović i Vujović na slobodi

Na pitanje da li će postupak Olivera Knezovića biti ustupljen zagrebačkom sudu, s obzirom da se Knezović slobodno šeta po glavnom gradu Hrvatske i uz to još prima vojnu penziju u iznosu od 8.000 kuna, Čavarova je rekla da je to na dugom štapu i da ne zna da li će se to dogoditi.

"Postoji zakonska mogućnost da se postupak ustupi ako se ne odazove na suđenje ili ako ne bude izručen. Ali ko može garantovati da se neće pojaviti u sudnici", rekla je Čavarova.

Podsjećamo da su prilikom potpisivanja Sporazuma o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima ministri pravde BiH i Hrvatske rekli da će se forsirati ustupanje postupaka sudovima zemalja u kojima se bjegunci nalaze.

Oliver Knezović se našao na slobodi nakon što se odšetao iz širokobriješke policijske stanice pred očima osam sudskih policijaca koji su zbog toga suspendovani.

Pokretanje disciplinskog postupka protiv sudskih policajaca

Kako nam je potvrdio glavni komandant Sudske policije Federacije BiH Edin Vehabović, osam policajaca još uvijek se nalazi pod suspenzijom koja će trajati do okončanja istrage.

"Nad policajcima se provodi interni postupak koji je pri kraju. Za sada je sigurno da će protiv osmorice službenika Sudske policije biti pokrenut disciplinski postupak za koji je predviđena kazna u rasponu od novčane kazne do prestanka radnog odnosa", rekao je Vehabović.

Policajac Dragan Vujović se također nalazi na slobodi. I on je nekoliko dana nakon hapšenja pušten iz pritvora. Odluku o puštanju donijela je Dragica Šimić, predsjednica Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, koja rekla da je to bio njen jedini kontakt sa slučajem Vedran Puljić i da ne zna hoće li neki od predmeta završiti na Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: