Crna hronika
0

FUP: Dvije grupe organizirano prodavale drogu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 17 osoba iz Sarajeva (A.K., A.B., M.Č., A.K., M.S., E.J., S.D., D.S., H.Š., N.M., S.S., A.S., E.Z., M.I., E.A., A.O. i A.M.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, djelujući kao dvije povezane organizovane grupe.

Istražitelji Federalne uprave policije su tokom akcije utvrdili osnov sumnje da su prijavljeni, djelujući kao dvije organizovane međusobno povezane grupe, radi sticanja protivpravne imovinske koristi vršili krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet droga, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Krivična djela vršena su na području FBiH, prvenstveno na području Kantona Sarajevo. Prvoprijavljena osoba je od sredine 2011. do 11. juna ove godine, na području KS-a organizovala grupu, kojoj je pripadalo devet prijavljenih, i njome rukovodila radi vršenja predmetnog krivičnog djela. Grupa je djelovala na način da je prvoprijavljena osoba nabavljala amfetamine i cannabis te zaduživala članove za distribuciju.

Drogu su čuvali u svojim ili iznajmljenim stanovima ili poslovnim prostorima, te je prevozili i preprodavali na području KS-a, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Grupa je kontinuirano, dnevno kupovala drogu u količinama do 100 grama, plaćajući oko osam KM po gramu, a koju su prodavali po 20 KM po gramu.

Petnaestoprijavljena osoba je u proteklih šest mjeseci organizovala grupu ljudi i njome rukovodila radi vršenja predmetnog krivičnog djela. Način rada ove grupe identičan je prethodnoj grupi, s kojom su tijesno sarađivali u ilegalnoj distribuciji narkotika.

Svih 15 osoba lišenih slobode u akciji kodnog naziva "Igman", izvedenoj tokom jučerašnjeg dana i protekle noći, jutros je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predato u nadležnost Tužilaštva KS-a na postupanje. U vezi s ovim predmetom, jutros je na području HNK-a slobode lišena još jedna osoba.