Uhapšene četiri osobe
0

FUP: Bh. državljani krijumčarili drogu iz BiH u Austriju

Klix.ba
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv četiri osobe, dva državljana BiH i dvije državljanke Austrije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Neovlašteni promet opojnim drogama” (čl. 195, st.1 KZBiH).

Istražitelji Federalne uprave policije su operativnim radom identifikovali četiri osobe koje su s različitim zadacima bile uključene u planiranje, pripremanje, nabavljanje i organizaciju neovlaštenog prometa opojnim drogama sa teritorije Bosne i Hercegovine prema Austriji. Naime, prijavljeni su iznajmili motorna vozila u BiH, s ciljem da ih koriste za krijumčarenje droge iz BiH preko Hrvatske i Slovenije do Austrije.

Jedan od prijavljenih državljana BiH je u proteklom periodu dogovorio nabavku tri kilograma opojne droge kanabis, genetski modifikovane i poznate po uličnom nazivu skank. Tu je drogu namjeravao s prijavljenim ženskim osobama tokom ove sedmice transportovati u Austriju.

Istražitelji za borbu protiv zloupotrebe droga su prijavljene osobe locirali, te ih uhapsili prije samog odlaska iz naše zemlje. Pomoću službenog psa tragača, navedena droga je pronađena u rezervnoj gumi automobila, te je bila upakovana u osam paketa. Prilikom pretresa, kod prijavljenih je pronađena i određena suma novca u različitim valutama, za koje postoji osnov sumnje da potiče od preprodaje narkotika.

Nakon kriminalističke obrade, prijavljeni su, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predati u nadležnost državnog tužioca na daljnje postupanje, saopćeno je iz Federalne uprave policije.