Koban pad
81

Fočanski gorski spasioci iz jame kod Berkovića izvukli tijelo starice

Piše: E. A.
Članovi Gorske službe spašavanja iz Foče jučer su iz Golublje jame u Berkovićima izvukli tijelo nestale starice za kojom već danima tragaju policija i stanovnici Berkovića.

U akciju traženja uključili su se na poziv policije iz Berkovića, iako se ovih dana nalaze na obuci za helikoptersko spašavanje u Rajlovcu koju, kako saznajemo, obavljaju s pripadnicima Oružanih snaga BiH.

"Načelnik Gorske službe spašavanja Foča Nenad Ikonić jučer je dobio poziv od policije iz Berkovića da se priključe potrazi za nestalom staricom, nakon što je 12 dana blizu 350 ljudi svakodnevno pretraživalo teren. Mi smo odmah krenuli za Berkoviće gdje smo po dolasku na teren saznali da je riječ o osobi starije životne dobi i da je pretražena velika površina terena koja nije dala rezultate. Kazali su nam i da postoji sumnja da je upala u jamu", priča za Klix.ba Jelena Simović, članica GSS Foča.

Prema njenim riječima, tim od deset spasilaca počeo je pretragu tri jame u okolini Berkovića, za koje je rodbina nesretne starice sumnjala da je u njih mogla skočiti ili upasti.

"U pretrazi prve jame koja je bila dubine 20-ak metara nije pronađeno ništa pa je sva pažnja usmjerena na drugu jamu za koju mještani kažu da niko nikad u nju nije sišao, niti da imaju predstavu koliko je duboka. Zovu je Golublja jama jer se tu okupljaju golubovi tokom jeseni, a i ovaj put ih je bilo u manjem broju, a udaljena je od grada nekih šest do osam kilometara. Ja sam se kao vođa akcije speleospašavanja prva spustila u neistraženu jamu dubine između 50 i 70 metara, pronašla sam mjesto pada i tijelo starice", ističe Simović.

Dodaje da je prema prizoru koji je zatekla pad bio koban.

"Povrede su bile smrtonosne, prijelom kičme, obje natkoljenice i ključne kosti. Mi smo postavili sistem za izvlačenje i transport spasilaca i unesrećene iz jame. Veliki broj mještana i policija iz Berkovića su se brzo okupili i pomogli dalji transport tijela do porodične kuće starice", ističe Jelena.

Višednevna misterija riješena je za nepunih šest sati, a tim spasilaca iz Foče još jednom je pokazao da je na visini zadatka. Prema riječima Jelene Simović, ovo je bila jedna od najkompleksnijih akcija u posljednje vrijeme.

"Uvijek smo ponosni kada možemo svojim djelovanjem pomoći porodicama nestalih i društvenoj zajednici i državi. Tim GSS Foča i na ovaj način izražava saučešće porodici nastradale", dodala je Jelena.