{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Fan-Ferhatović" zatvoren, pacijenti i dalje pristižu

S
30.5.2011. u 11:47
0
113
"Fan-Ferhatović" zatvoren, pacijenti i dalje pristižu
0
"Fan-Ferhatović" zatvoren, pacijenti i dalje pristižu
Ugostiteljski objekat "Fan-Ferhatović" u Sarajevu će biti zatvoren do daljnjeg, zbog sumnje da se više od 50 osoba otrovalo zbog konzumiranja hrane u subotu u ovom fast-foodu.
"Odmah nakon dojave da su se na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a i u Hitnu pomoć KS javila četiri pacijenata sa simptomima trovanja, sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS je u subotu u 20:00 sati izvršio pregled objekta i tom prilikom ga do daljnjeg zatvorio. Osim toga, urađen je sanitarno-higijenski nadzor cijelog objekta i uzeta su 22 uzorka hrane i 17 briseva radnih površina, od čega osam briseva radne odjeće i ruku četiri uposlenika", rekla je Vildana Bosno, portparol Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Svih 11 uposlenika koji su imali urednu sanitarnu knjižicu, upućeni su u ponedjeljak u Zavod za javno zdravstvo KS da urade pregled na kliconoštvo. Zavodu su dostavljeni i uzorci hrane i brisevi, a informacija o razlozima trovanja biće poznata po okončanju analize.

Iz Uprave napominju da je redovna inspekcijska kontrola u ovom ugostiteljskom objektu izvršena 19. aprila, prilikom koje su svi uzeti uzorci i brisevi dati na analiziu bili uredni.

Prema informacijama koje smo dobili od Biljane Jandrić, portparola Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, od subote se u KCUS javio ukupno 51 pacijent. Prvobitno je njih 12 zadržano u bolnici na liječenju, dok su ostali pušteni kući. Međutim, kako kaže Jandrić, u ponedjeljak ujutru na KCUS su stigla još tri pacijenta koji su hospitalizirani.

"Stanje pacijenata koji su hospitalizirani se stalno mijenja, ali općenito radi se o teškoj kliničkoj slici. Svi oni imaju visoku teperaturu, mučninu i povraćaju. Zdravstveno stanje onih koji su pušteni kući je dosta bolje, ali će se ambulantno pratiti", rekla je Jandrić za Sarajevo-x.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: