|

Falsifikovanjem licenci firmi iz Prijedora pribavio korist od pola miliona KM

Falsifikovanjem licenci firmi iz Prijedora pribavio korist od pola miliona KM
1
F
FENA
19.4.2017. u 10:21
9
komentara
1

dijeljenja
Falsifikovanjem licenci firmi iz Prijedora pribavio korist od pola miliona KM Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlasnik preduzeća “Karan” iz Prijedora, inicijala S.K., osumnjičen je da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko pola miliona KM.
S.K. se tereti da je u periodu, od novembra 2011. do oktobra 2016. godine, koristio licencu za izvođenje elektro instalacija i građevinskih radova na objektima standardne konstrukcije, iako preduzeće za to nije ispunjavalo zakonske uvjete, potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor.

Na taj način je svoje preduzeće stavljao u povoljniji položaj prilikom prijavljivanja na tendere i ugovaranja i realizacije poslova.

Osumnjičeni je koristio i falsifikovanu licencu za izradu i reviziju projektne dokumentacije, na osnovu koje je tokom 2012.godine izradio projekat za izgradnju stubne transformatorske stanice i kablovskih vodova, za jedno privatno preduzeće u Prijedoru, za koju je kao glavnog inžinjera imenovao bivšeg radnika svog preduzeća, a koji je preminuo prije sačinjavanja same projektne dokumentacije.

Također, nakon smrti drugog zaposlenog inžinjera u navedenoj firmi, osumnjičeni nije izvršio odjavu radnika u nadležnoj poreskoj upravi, već je, dovodeći u zabludu radnike Poreske uprave, pribavio uvjerenje o zaposlenju navedenog radnika, na osnovu kojeg je od nadležnog ministarstva pribavio licencu za svoju firmu, a potom retroaktivno odjavio preminulog radnika.

Na ovaj način osumnjičeni je za svoje preduzeće pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti ugovorenih i realiziranih poslova, u ukupnom iznosu od 511.383,87 КM, te preuzimanjem tih poslova oštetio konkurentska preduzeća.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor su protiv S.K. Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijeli izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...