Otkazali punomoć klijentu
0

Fahrija i Rusmir Karkin ne žele više braniti Zijada Turkovića

Piše: F. Bakić
Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, danas se u sudnici obratio Vijeću kojim predsjedava Izo Tankić, te izjavio da otkazuje punomoć svom klijentu i zatražio razrješenje dužnosti drugog branioca, njegovog sina Rusmira Karkina.

Karkin je istakao kako ova odluka nije donesena sinoć, da traje već određeno vrijeme, ali da je kulminirala na posljednjim ročištima. Advokat je kazao da razlog za ovakvu odluku nije analiza dosadašnjih dokaza, niti odnos klijent-branilac, koji je ocjenio dobrim, niti bilo šta što je optuženi uradio.

"Tok dosadašnjeg postupka dovodi u pitanje moju i čast mog sina, naš moralni lik, naročito napad na našu stručnost, jer ja iza sebe imam 43 godine u krivičnoj odbrani. Način na koji i Tužilaštvo i Sud rade u ovom predmetu me doveo do ličnog uvjerenja da svog klijenta ne mogu uspješno odbraniti. Smatramo da predmet ne možemo sa uspjehom okončati. Ovo je teška izjava, ali to je moja i Rusmirova ocjena. Isto tako smatramo da nije moralno da radimo u takvom uvjerenju, pa otkazujemo punomoć", istakao je Karkin.

Potom je naveo niz razloga zbog kojih smatra da nisu u stanju da privedu predmet kraju. Tako je spomenuo saslušanje bivšeg Turkovićevog advokata Senad Krehe u Tužilaštvu, kada mu je zabranjeno da o izjavi govori bilo kome, pogotovo svom tadašnjem klijentu, o prisustvu tužioca Olega Čavke u sudnici, kao i načine na koji su saslušani u sudnici, između ostalih, Isljam Kalender, Sejo Dumanjić i još neki svjedoci.

"Neću da komentarišem da li je Turkovićevo isključenje sa ročišta opravdano ili nije. Kada je na početku isključivan, nije se donosilo rješenje o opomeni, pa isključenju, a ona se moraju donijeti po Zakonu o krivičnom postupku. Turković je isključivan zbog vrijeđanja. Ali šta je sa svjedocima koji su vrijeđali njega u ovoj sudnici, odnosno sa svjedokom Tolićem i Naserom Keljmendijem. Šta je sve on rekao Turkoviću, a šta Milenku Lakiću i kakve su to prijetnje ili uvrede bile. Ili brat Mithata Mekića, koji svog brata nije vidio 13 godina, a dolazi u sudnicu da vrijeđa Turkovića“, istakao je avokat Karkin. Vijeće je navelo da će ovaj zahtjev Tužilaštva biti razmotren do narednog ročišta zakazanog za 18. oktobar, a Karkin je u međuvremenu napustio sudnicu.

Turković se zahvalio na fer i korektnoj odbrani te je zatražio od Vijeća da im se obrati, a potom da ga vrate u pritvorsku jedinicu.

"Ja ni po koju cijenu neću prihvatiti lažnog advokata koji će biti protiv mene i koji će raditi protiv moje volje, kakvi su Kreho, Kočo, Balijagić i Baždarević. Ovo je sve na mišiće. Haranga od početka. Sve je montirano protiv mene. Ovo je šou korumpiranih tužilaca“, rekao je Turković. Kada ga je sudija Tankić upozorio da ne vrijeđa, Turković je odgovorio: "To nije uvreda njima, to je njima čast. Neću da sjedim ovdje, nemam advokata“, te je vraćen u pritvor.

Inače, na jučerašnje ročište je pristupio Josip Biletić, koji je do sada pozivan u svojstvu svjedoka u više navrata, ali ni jučer nije dao iskaz, što je planirano da uradi 18. oktobra.