{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evidentirano šest, a ne 17 napada na kapelu Svetog Ante

S
18.2.2012. u 18:02
0
6
Evidentirano šest, a ne 17 napada na kapelu Svetog Ante
0
Evidentirano šest, a ne 17 napada na kapelu Svetog Ante
Foto: Ilustracija
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona saopštilo je danas da su izneseni netačni podaci o broju izvršenih napada na kapelu Svetog Ante u Bukinju kod Tuzla, jer je, prema zvaničnim podacima policije, evidentirano ukupno šest, a ne 17 krivičnih djela, odnosno napada na ovaj vjerski objekat.
"U toku je intenzivan rad na rasvjetljavanju četiri krivična djela napada na ovaj vjerski objekat, dok su dva rasvijetljena", navodi se u saopštenju.

Na vanrednom proširenom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova, koji je održan povodom razmatranja bezbjednosti na području Tuzlanskog kantona, posebno se raspravljalo o krivičnim djelima napada na vjerske i sakralne objekte.

Na kolegijumu je zaključeno da su među prioritetnim programskim ciljevima MUP-a Tuzlanskog kantona u ovoj godini smanjenje ukupnog broja krivičnih djela napada na vjerske i sakralne objekte, povećanja procenta ukupne otkrivenosti ove vrste krivičnih djela, te osiguranje najvećeg stepena profesionalne policijske usluge u zajednici, s ciljem efikasnije zaštite ljudi i imovine.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva ovog kantona Željko Knežiček boravili su danas u Franjevačkom samostanu Sevetih Petra i Pavla u Tuzli, gdje su razgovarali sa gvardijanom ovog samostana Zdravkom Anđićem.

Gutić i Knežiček su u ime Vlade Tuzlanskog kantona izrazili žaljenje i osudili napade na kapelu Svetog Ante i druge vjerske objekte, te izrazili punu podršku sprečavanju i suzbijanju krivičnih djela ove vrste.

Najnovije skrnavljenje kapela Svetog Ante u Bukinju dogodilo se u periodu od 12. do 16. februara, koje je prijavljeno policiji.

Gvardijan Franjevačkog samostana Svetih Petra i Pavla u Tuzli Zdravko Anđić rekao je juče Srni da je kapela Svetog Ante u Bukinju bila 17 puta na meti provalnika, ali da je policija izašla samo šest puta, jer nije svaki put prijavljivana provala u kapelu zbog toga što uviđaj dugo traje, gubi se vrijeme, a koristi nema.

"Uvijek je tako, prijavimo policiji, sačine zapisnik, a mi od toga nemamo koristi - počinioci su i dalje na slobodi, nisu nađeni, šteta nije nadoknađena", rekao je Anđić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: