Evidentirano šest, a ne 17 napada na kapelu Svetog Ante

S
SRNA
18.2.2012. u 18:02
0
6
Evidentirano šest, a ne 17 napada na kapelu Svetog Ante
0
Evidentirano šest, a ne 17 napada na kapelu Svetog Ante Foto: Ilustracija
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona saopštilo je danas da su izneseni netačni podaci o broju izvršenih napada na kapelu Svetog Ante u Bukinju kod Tuzla, jer je, prema zvaničnim podacima policije, evidentirano ukupno šest, a ne 17 krivičnih djela, odnosno napada na ovaj vjerski objekat.
"U toku je intenzivan rad na rasvjetljavanju četiri krivična djela napada na ovaj vjerski objekat, dok su dva rasvijetljena", navodi se u saopštenju.

Na vanrednom proširenom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova, koji je održan povodom razmatranja bezbjednosti na području Tuzlanskog kantona, posebno se raspravljalo o krivičnim djelima napada na vjerske i sakralne objekte.

Na kolegijumu je zaključeno da su među prioritetnim programskim ciljevima MUP-a Tuzlanskog kantona u ovoj godini smanjenje ukupnog broja krivičnih djela napada na vjerske i sakralne objekte, povećanja procenta ukupne otkrivenosti ove vrste krivičnih djela, te osiguranje najvećeg stepena profesionalne policijske usluge u zajednici, s ciljem efikasnije zaštite ljudi i imovine.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva ovog kantona Željko Knežiček boravili su danas u Franjevačkom samostanu Sevetih Petra i Pavla u Tuzli, gdje su razgovarali sa gvardijanom ovog samostana Zdravkom Anđićem.

Gutić i Knežiček su u ime Vlade Tuzlanskog kantona izrazili žaljenje i osudili napade na kapelu Svetog Ante i druge vjerske objekte, te izrazili punu podršku sprečavanju i suzbijanju krivičnih djela ove vrste.

Najnovije skrnavljenje kapela Svetog Ante u Bukinju dogodilo se u periodu od 12. do 16. februara, koje je prijavljeno policiji.

Gvardijan Franjevačkog samostana Svetih Petra i Pavla u Tuzli Zdravko Anđić rekao je juče Srni da je kapela Svetog Ante u Bukinju bila 17 puta na meti provalnika, ali da je policija izašla samo šest puta, jer nije svaki put prijavljivana provala u kapelu zbog toga što uviđaj dugo traje, gubi se vrijeme, a koristi nema.

"Uvijek je tako, prijavimo policiji, sačine zapisnik, a mi od toga nemamo koristi - počinioci su i dalje na slobodi, nisu nađeni, šteta nije nadoknađena", rekao je Anđić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: