Vođa kriminalne grupe
22

EUROPOL se oglasio o hapšenju Kavčanina na Jahorini i objasnio kako je organizovao prodaju droge

N. V.
Međunarodna policijska agencija EUROPOL objavila je svoje informacije o hapšenju Mladena Samardžije, koji je navodno pripadnik Kavačkog klana, odnosno kako iz ove agencije ističu, "vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokaina i heroina".

Samardžija je uhapšen početkom ove sedmice na Jahorini prema potjernici koja je za njim raspisana i bio je najtraženiji bjegunac iz BiH. Pronađen je na parkingu apartmana u kojem je odsjeo, a gdje je bio zajedno s Tijanom Tegeltijom.

"Organi za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Europola, uhapsili su bjegunca koji se nalazi na listi najtraženijih u EU. Osumnjičeni, koji je bio državljanin Bosne i Hercegovine i Slovenije, bio je navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju", naveli su.

Pojasnili su kako je funkcionisala kriminalna organizacija koju je navodno vodio i koordinisao.

"Uhapšenu osobu traže slovenačke vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim odjeljcima za prijevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila", kazali su.

Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, vatreno oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 eura u gotovini.

"Europol je podržao operativne aktivnosti, olakšao razmjenu informacija i obezbijedio obavještajni paket i analitičku podršku. Na dan akcije, Europol je pružio daljinsku podršku za unakrsnu provjeru operativnih informacija u realnom vremenu", navedeno je.

Samardžiji je danas određen jednomjesečni pritvor.