Crna hronika
0

Epilog akcije "Osoje": Trinaest osoba optuženo za krijumčarenje heroina i kokaina

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv 13 osoba koje se tereti za krijumčaranje desetina kilograma heroina i kokaina.

Optužene se tereti da su u periodu od mjeseca aprila do septembra 2013. godine, djelujući kao grupa za organizovani kriminal, vršili neovlašteni međunarodni promet opojnih droga heroin i kokain i to na područje BiH i sa područja BiH dalje na područje Hrvatske.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, prvooptuženi Adis Burić je u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi organizovao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, te angažovao i ostale pripadnike grupe koji su na isti način namjeravali ostvariti protivpravnu imovinsku korist, pa su u namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge heroin i kokain.

Optuženi su u više navrata prokrijumčarili oko 3 kilograma i 220 grama opojne droge heroin, te 650 stotina grama opojne droge kokain.

Ova optužnica je rezultat rada Tužilaštva BiH, uz zajedničku i uporednu istragu sa policijskim i pravosudnim organima Hrvatske, prilikom koje je ostvarena značajna međunarodna saradnja u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga.

Ovom optužnicom je obuhvaćeno 13 optuženih osoba sa područja Mostara, Posušja, Čapljine, Širokog Brijega, Čitluka i Sarajeva, a uz optužnicu je priloženo ukupno 114 dokaza i predloženo saslušanje 12 svjedoka i stručnih vještaka.

Optužnica je podignuta protiv Adisa Burića zvanog Burke iz Mostara, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Zenica po ranijoj presudi Suda BiH, Danka Dragoja zv. Lepa, rođenog u Mostaru, Edina Arnautovića, Semira Habibije, Petra Bošnjaka, Marija Bošnjaka, Denisa Tabakovića, Igora Lečića, Slađana Dragičevića, Almira Denje, Valentine Sulić, Josipa Čuzić i Mirka Priorca.

Podsjećamo, oni su "pali" u sklopu akcije kodnog naziva "Osoje" koja je prevedena u septembru, a kako se nezvanično saznaje, vrijednost droge koju su prokrijumčarili na ilegalnom tržištu procjenjuje se na više stotina hiljada KM.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.