|

Epilog akcije "Osoje": Trinaest osoba optuženo za krijumčarenje heroina i kokaina

Epilog akcije "Osoje": Trinaest osoba optuženo za krijumčarenje heroina i kokaina
0
Klix.ba
22.12.2014. u 11:14
2
komentara
0

dijeljenja
Epilog akcije "Osoje": Trinaest osoba optuženo za krijumčarenje heroina i kokaina Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv 13 osoba koje se tereti za krijumčaranje desetina kilograma heroina i kokaina.
Optužene se tereti da su u periodu od mjeseca aprila do septembra 2013. godine, djelujući kao grupa za organizovani kriminal, vršili neovlašteni međunarodni promet opojnih droga heroin i kokain i to na područje BiH i sa područja BiH dalje na područje Hrvatske.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, prvooptuženi Adis Burić je u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi organizovao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, te angažovao i ostale pripadnike grupe koji su na isti način namjeravali ostvariti protivpravnu imovinsku korist, pa su u namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge heroin i kokain.

Optuženi su u više navrata prokrijumčarili oko 3 kilograma i 220 grama opojne
droge heroin, te 650 stotina grama opojne droge kokain.

Ova optužnica je rezultat rada Tužilaštva BiH, uz zajedničku i uporednu istragu sa
policijskim i pravosudnim organima Hrvatske, prilikom koje je ostvarena značajna međunarodna saradnja u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga.

Ovom optužnicom je obuhvaćeno 13 optuženih osoba sa područja Mostara, Posušja, Čapljine, Širokog Brijega, Čitluka i Sarajeva, a uz optužnicu je priloženo ukupno 114 dokaza i predloženo saslušanje 12 svjedoka i stručnih vještaka.

Optužnica je podignuta protiv Adisa Burića zvanog Burke iz Mostara, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne
zatvora u KPZ Zenica po ranijoj presudi Suda BiH, Danka Dragoja zv. Lepa, rođenog u Mostaru, Edina Arnautovića, Semira Habibije, Petra Bošnjaka, Marija Bošnjaka, Denisa Tabakovića, Igora Lečića, Slađana Dragičevića, Almira Denje, Valentine Sulić, Josipa Čuzić i Mirka Priorca.

Podsjećamo, oni su "pali" u sklopu akcije kodnog naziva "Osoje" koja je prevedena u septembru, a kako se nezvanično saznaje, vrijednost droge koju su prokrijumčarili na ilegalnom tržištu procjenjuje se na više stotina hiljada KM.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...