|

Epilog akcije "Akciza": Oduzeto blizu 1,3 tone duhana, uhapšeno devet osoba

Epilog akcije "Akciza": Oduzeto blizu 1,3 tone duhana, uhapšeno devet osoba
12
Klix.ba
21.5.2019. u 14:58
45
komentara
12

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Policijski službenici Federalne uprave policije su jutros, nakon višemjesečne istrage, započeli s realizacijom operativne akcije "Akciza", a uhapšeno je devet osoba i oduzeto blizu 1.300 kilograma duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda i veća količina cigareta bez akciznih markica.
Pretresi su vršeni na 10 lokacija na području općina Mostar, Grude i Široki Brijeg. Pronađene su, osim toga, vage korištene za vaganje duhana, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Nezakonite aktivnosti su se, kako je saopćeno iz FUP-a, provodile od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

"Osumnjičeni su da su nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama kako je to propisano zakonodnavstvom Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz FUP-a.Pripadnici FUP-a su, zajedno s kantonalnim MUP-ovima Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, postupali po naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

"Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu", stoji u saopćenju FUP-a.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...