Dvije puške, zolja..
24

Emin Hodžić u sudu: Pronašli su malu količinu oružja, nije bilo namjere da se upotrijebi

Klix.ba
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot
U Općinskom sudu Sarajevo danas je saslušan Emin Hodžić koji je uhapšen prije tri dana, nakon što su mu u gepeku pronašli arsenal oružja. Riječ je o ranije osuđivanom povratniku sa sirijskog ratišta. Tokom dana bit će poznato da li će Hodžiću biti određen pritvor.

Tužilac Tužilaštva KS Senad Osmić kazao je da je osumnjičeni ranije osuđen za krivično djelo terorizma čija su obilježja nabavka, transport i držanje nedozvoljenog oružja i eksplozivnih materija. Napomenuo je da je Hodžić nedavno izašao iz zatvora te da se ponovo vratio krivičnom djelu. Zbog toga je zatražio određivanje pritvora.

"Postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo. Zbog toga tražimo da se odredi mjera pritvora", rekao je Osmić.

Policija i Tužilaštvo KS istražuju zbog čega, gdje i kome je Hodžić prevozio oružje. Njegova advokatica Indira Karahodžić kazala je kako se protivi prijedlogu Tužilaštva KS, tvrdeći kako se ovo krivično djelo ne može dovesti u vezu s onim za koje je ranije osuđivan.

Sudu se obratio i Hodžić koji je kazao kako nije bilo namjere da se to oružje upotrijebi te da je riječ o maloj količini oružja.

"Da je bilo namjere da se to oružje upotrijebi, ono bi bilo upotrijebljeno", rekao je sudu.

Kod njega su pronađene dvije puške, zolja i dvije improvizovane bombe. Upravo zbog ovih improvizovanih bombi Tužilaštvo KS smatra da je postojala namjera da ovo oružje upotrijebi.

Sud BiH osudio je Hodžića 21. marta 2016. na godinu zatvora zbog odlaska na strano ratište u Siriju 2013. godine. Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH. Uhapšen je u akciji "Damask" zajedno s Bilalom Bosnićem. Prema presudi, Hodžić je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u martu 2013. odletio za Istanbul, a zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca. Prije toga je osuđivan zbog proizvodnje i prodaje narkotičkih sredstava i posjedovanja oružja. Kako saznajemo, u Centralnom zatvoru u Sarajevu je pristupio selefijskom pokretu.

Još uvijek mu je na snazi mjera zabrane izlaska iz države.