Crna hronika
38

Eldin Komad ponovo na djelu: Na prevaru unajmio auto, izazvao udes i pobjegao policiji

Piše: E. F.
Eldin Komad (Foto: MUP ZHK)
Eldin Komad (Foto: MUP ZHK)
Eldin Komad, poznati prevarant iz Čapljine sa adresom stanovanja Sarajevu, ponovo je na slobodi, ali i na djelu. Naime, proteklih dana, i to neposredno nakon što je izašao iz mostarskog zatvora, u koji je priveden u januaru mjesecu, ponovo se dao u prevare. Ovoga puta predstavio se kao uposlenik Granične policije BiH.

Komad je iz Mostara ponovo došao u Sarajevo, iznajmio automobil Škoda Fabia i to na prevaru i uz pomoć lažnih dokumenata.

Povjerovao mu je vlasnik rent-a-car agencije Mirza Bešić, koji je najprije saslušao njegovu vrlo uvjerljivu priču da je uposlenik Granične policije BiH i da mu je auto ukraden te da mu je potreban drugi za put u Mostar.

Bašić je neposredno nakon iznajmljivanja automobila posumnjao u Komadovu priču. Odmah ga je pozvao da ga nešto pita, ali je već bio nedostupan.

"To mi je bilo čudno i odmah sam otišao u policiju u Novi Grad. Ispričao sam sve inspektoru i ponio dokumente, odnosno podatke o klijentu. Odmah se ispostavilo da nije onaj za koga se predstavlja. Kada sam policajcu rekao šta mi je ispričao on je odmah posumnjao o kome se radi. Pokazao mi je njegovu sliku i shvatili smo da se radi o Komadu", kazao je Bašić za Klix.ba.

Odšetao iz policijske stanice

Prema njegovim riječima, policija nije htjela postupati po njegovoj prijavi, odnosno raspisati potragu za autom, jer je bio na snazi ugovor koji je Komad potpisao sa Agencijom. Uspostaviti kontakte sa prevarantom nije bilo moguće.

"Ubrzo su me pozvali i kazali mi da je moj auto učestvovao u udesu koji se dogodilo na samom ulazu u Mostar. Odmah sam policiji rekao ko je osoba koja je vozila automobil, ali on se uspio odšetati iz policijske stanice prije nego što su policajci shvatili šta se događa", ispričao nam je Bašić.

Navodno, Komad nije imao identifikacijske dokumente kod sebe pa je priveden u policijsku stanicu kako bi se utvrdio njegov identitet. No, on je shvatio šta mu se sprema.

Ključeve i saobraćajnu poslao taksijem

Bašić je sa isprikom ponovo pokušao kontaktirati Komada kako bi ga pitao da li će preuzeti svoje stvari koje su mu ostale u autu. No, Komad mu je samo odgovorio da će mu taksijem poslati ključeve i saobraćajnu dozvolu automobila, što je i učinio. Taksi vozilo je dokument i ključeve Bašiću dovezlo na benzinsku pumpu na Čengić Vili.

S druge strane, policija je Bašića obavijestila da po auto dođe danas, iako se nesreća dogodila jučer, a kako bi u međuvremenu vještačili stvari Eldina Komada pronađene u autu.

Podsjećamo, za Komadom su raspisane potjernice od policije u Širokom Brijegu, ali i Banjoj Luci.

Da je Komad imao udes u Mostaru potvrđeno nam je i u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Imamo u evidencijama da je učestvovao u nesreći, ali ne i šta se sa njim dogodilo. Moguće je da su kolege izvršile uviđaj ne računajući da se radi o osobi sa potjernice", kazao nam je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a KS.

Podsjećamo, Eldin Komad je itekako poznat po svojim prevarama širom cijele BiH, a zatvaran je i osuđivan u nekoliko navrata. Svojim žrtvama redovno se predstavljao kao uposlenik međunarodne organizacije, član Parlamenta, uposlenik policijskih agencija i slično. Dobro smišljena priča često je bila veoma uvjerljiva. Tako je Komad prevario stanovnike Alifakovca, od kojih je uzeo novac na ime obećanja da će zaposliti njihovu djecu, vlasnicima ugostiteljskih objekata se predstavljao kao inspektor te je od njih tražio mito kako ne bi prijavio nepravilnosti u njihovom radu i slično.