Institut za nestale osobe BiH
0

Ekshumirana tri tijela na području Bratunca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Terenski ured Instituta za nestale osobe BiH u Srebrenici danas je ekshumirao tri tijela na tri lokacije u Bratuncu.

Ekshumacije su provedene u mjestima Žalužje, Biljača i Mihaljević, a nakon ekshumacije tijela su prevezena u Komemorativni centar Tuzla radi uzimanja uzorka za DNK analizu. Prema iskazima svjedoka radi se o žrtvama iz 1992. godine.

Kako se navodi u saopćenju Instituta za nestale osobe BiH, Područni ured u Tuzli ekshumiro je skeletne ostatke jednog nekompletnog tijela na širem rejonu Han-Pijeska.

Također, danas su predstavnici Instituta za nestale osobe, Terenski ured Doboj, izvršili iskopavanje na tri lokaliteta u Pravoslavnom groblju Novi Grad u općini Odžak.

Na ovom lokalitetu iskopavanja su provedena na osnovu izjava svjedoka, a za sada nisu pronađeni skeletni ostaci.

Na području općine Trnovo, kako se navodi u saopćenju, započete ekshumacije su obustavljene dok se ne izvrši deminiranje terena, jer su do sada pronađena brojna neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva.

Tokom sutrašnjeg dana započinje ekshumacija na više lokacija na području Jajca i Donjeg Vakufa u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Travnik, a ekshumacije se nastavljaju i na području Bosanske Gradiške, kaže se u saopćenju Instituta za nestale osobe BiH.