{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Egipćanin sa Interpolove "crvene potjernice" otkriven u Zavidovićima

11.9.2013. u 09:41
0
39
Egipćanin sa Interpolove "crvene potjernice" otkriven u Zavidovićima
0
Egipćanin sa Interpolove "crvene potjernice" otkriven u Zavidovićima
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inspektori Službe za poslove sa strancima otkrili su u Zavidovićima državljanina Egipta za kojim je kancelarija INTERPOL-a u Washingtonu raspisala “crvenu potjernicu”.
Potjernica za ovim stranim državljaninom, koji je lociran na osnovu operativnih podataka o boravku sigurnosno-interesantnih stranih državljana u BiH, raspisana je zbog prevara počinjenih u Sjedinjenim Američkim Državama, a za koje je u skladu sa američkim zakonodavstvom zaprijećena 20-godišnja zatvorska kazna.

Nakon obrade u Službi, inspektori za strance su ovog Egipćanina predali pripadnicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, a koji su ga nakon lišavanja slobode predali Sudu BiH radi određivanja ekstradiocionog pritvora i provođenja procedure njegove ekstradicije iz BiH.

Potjernica je raspisana 2010. godine, a ovaj strani državljanin je u međuvremenu izvadio novi egipatski pasoš sa manjom korekcijom imena čime je najvjerovatnije nastojao izbjeći postupanje po potjernici iz Washingtona. Taj pokušaj osujetili su inspektori Službe za poslove sa strance te detaljnom provjerom podataka ovog državljanina Egipta utvrdili da je riječ o osobi za kojom traga pravosudni sistem SAD-a.

Ekstradicioni pritvor i dalji postupak ekstradicije u nadležnosti je Suda BiH, navodi u se u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: