|

Edis Bunar i ostali priznali krivicu, presude na čekanju zbog koronavirusa

Edis Bunar i ostali priznali krivicu, presude na čekanju zbog koronavirusa
1
Dž. P.
23.3.2020. u 12:28
13
komentara
1

dijeljenja
Edis Bunar i ostali priznali krivicu, presude na čekanju zbog koronavirusa
Edis Bunar i ostali optuženi za trgovinu drogom u predmetu "Prizma", potpisali su sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.
Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je advokat Omar Mehmedbašić koji zastupa u ovom predmetu. Međutim, izricanje presuda prolongirano je zbog pandemije koronavirusa te će se, kako je Mehmedbašić rekao, probati naći najadekvatnije rješenje.

Navodi iz optužnice

"S obzirom na trenutne okolnosti i mjere koje su na snazi i činjenicu da se radi o velikoj grupi optuženih, ja sam Sudu uputio molbu da po troje optuženih bude presuđeno, kako bi sve bilo u skladu s zakonom", kazao je Mehmedbašić.

U optužnici Tužilaštva KS navedeno je kako je ova grupa pod vodstvom Edisa Bunara i njegove supruge Nerme nabavljala i prodavala drogu.

Ova grupa je poslovala piramidalno. Na čelu su bili Edis i Nerma koji su radili s Edisovom majkom Belkom. Edis je nabavljao drogu, a onda su njih troje skupa u nekoliko stanova na Alipašinom Polju prepakivali drogu i pripremali za prodaju te prodavali.

Bračni par Bunar angažovao je Esmeru Sinanović i Sabahudina Žigovića koji su uzimali drogu od njih i prodavali je za njih. Dobili su i mobitel putem kojeg su se dogovarali u vezi s prodajom, primali narudžbe i dogovarali detalje predaje droge. Za prodaju na području Kantona Sarajevo koristili su Golf.

Postavio kamere

Nakon što su se mušterije žalile da Esmera i Sabahudin kasne s isporukama droge heorina i na kvalitet droge, porodica Bunar je angažovala Almedina Taćija, Emira Curića i Jasmina Rustemovića. Taći je prodavao drogu u svom stanu ili je isporučivao Golfom, dok su Curić i Rustemović prodavali drogu na raznim lokacijama ili su prosljeđivali mušterije na adresu gdje stanuju Bunari.

Taći je angažovao Adisa Palduma kojeg je zaduživao drogom heroin i kanabis. Prodaju je dogovarao putem mobitela i društvenih mreža.

Kako bi pratili kretanje mušterija, ali i policijskih službenika, Edis je neovlašteno i bez dozvole ostalih stanara instalirao videonadzor na ulaz, putem kojeg je pratio kretanje svih osoba koje dolaze na njihovu adresu. Također, upozoravali su svoje radnike kada se policija kretala u blizini.

Drogu je od Bunara kontinuirano zaduživao i Eldar Spahić. Prema navodima optužnice, čuvao je u svom stanu gdje je prepakivao i prodavao u ugostiteljskom objektu na području općine Centar te na Alipašinom Polju. Drogu je rasturao i unajmljenim vozilom Chevrolet. Nakon određenog vremenam Spahić je angažovao Dženana Šačića i Adija Mekića.Edin Žigović je prodavao drogu za svog brata Sabahudina. Enes Gilić je spid i kanabis, koju bi zadužio od Spahića, stavljao u promet konzumentima na području Kantona Sarajevo, a Minja Bajagić je drogu radi daljnje prodaje konzumentima na području Sarajeva zaduživao direktno od Edisa te od Spahića.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...