Odluka Vrhovnog suda FBiH
551

Edin Vuk osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo Amara Mistrića

Piše: N. J.
Edin Vuk (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Vuk (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH izreklo je 18-godišnju zatvorsku kaznu Edinu Vuku zbog ubistva Amara Mistrića 13. augusta 2009. u kafiću Ocho Rios u sarajevskom naselju Čengić-Vila. Anel Herak je za nasilničko ponašanje pri ovom ubistvu kažnjen sa 4 godine zatvora, dok će se njihovim pomagačima Almiru Bravi i Midhatu Čajiću ponovo suditi, potvrdio je za Klix.ba Midhat Kočo, advokat Edina Vuka.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH je donijelo ovu presudu nakon što su se Tužilaštvo KS i odbrane žalili na presudu koju je ovoj četverci izrekao Kantonalni sud u Sarajevu. Vuk je tom presudom bio osuđen na 16 godina zatvora za ubistvo, a sada mu je izrečena viša kazna. Heraka je Kantonalni sud u Sarajevu kaznio i za nasilničko ponašanje pri ubistvu Mistrića (4 godine zatvora) i za pokušaj ubistva trudnice Nejre Varatan (tri godine zatvora) te mu izrekao jedinstvenu kaznu od šest godina i osam mjeseci zatvora.

Vrhovni sud FBiH je, međutim, potvrdio kaznu za nasilničko ponašanje te ukinuo presudu za napad na trudnicu, za što će se Heraku naknadno suditi na Vrhovnom sudu FBiH. Ovaj sud je također ukinuo presude pomagačima Čajiću i Bravi, koji su odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu bili kažnjeni s po šest mjeseci zatvora. Njima će se također ponovo suditi pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH.

Advokat Kočo je najavio kako će podnijeti apelaciju na presudu njegovom branjeniku Vuku, naglašavajući kako je zanemarena odlučujuća činjenica da Vuk nije došao u kafić naoružan, zbog čega "ubistvo nije počinjeno s umišljajem". Kočo će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, a Edin Vuk je već upućen u zatvor na izdržavanje kazne.