Crna hronika
22

Edin Šebo ispitan u Tužilaštvu, predloženo njegovo ponovno pritvaranje

Piše: E. F.
Edin Šebo (Foto: Klix.ba)
Edin Šebo (Foto: Klix.ba)
Edin Šebo, optuženi za bludne radnje nad osmogodišnjim dječakom, koje je počinio u svojoj kući u Buća Potoku, predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nakon što je ponovo uhapšen zbog prijetnji koje je uputio svojoj žrtvi i njegovoj porodici.

Ovoga puta Šebu se sumnjiči za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. Nakon saslušanja protiv Šebe je otvorena nova istraga te mu je predložen i jednomjesečni pritvor i to zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećamo, Šebo, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica zbog sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje nad maloljetnikom, pušten je na slobodu 18. juna odlukom Općinskog suda u Sarajevu.

Navodno, razlog njegovog puštanja na slobodu je činjenica da su svi svjedoci u ovom slučaju saslušani.

Šebo je odmah po izlasku iz zatvora prijetio svojoj osmogodišnjoj žrtvi te je nakon prijave roditelja ponovo i uhapšen.

Odluka postupajućeg Vijeća u ovom slučaju je iznenadila i šokirala Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu koje je najavilo žalbu na ovu odluku. Danas je žalba na rješenje o puštanju Šebe iz pritvora u kojem je bio zbog počinjenog krivičnog djela bludne radnje uložena i proslijeđena na odlučivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Podsjećamo, osmogodišnji dječak kontinuirano je seksulano zlostavljan i to u kući optuženoga čiji su roditelji čuvali mališana.

Dječak je šutio o cijelom slučaju jer mu je Šebo prijetio da će mu ubiti roditelje ako progovori. No, ipak je sve ispričao roditeljima koji su slučaj prijavili policiji. Šebo je uhapšen i pritvoren, a ubrzo je protiv njega podignuta i optužnica.

Iako je suđenje blizu, on je pušten iz pritvora. Odmah po izlasku otišao je do svoje žrtve i otvoreno mu prijetio.