Crna hronika
0

Dženaza 41 identificirane civilne žrtve rata u Bratuncu 12. maja

FENA
Organizacioni odbor za obilježavanje 16. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima u Bratuncu usvojio je na posljednjoj sjednici program obilježavanja godišnjice zločina, precizirajući vrijeme i mjesto ukopa posmrtnih ostataka 41 do sada identificirane žrtve.

Predsjednik Organizacionog odbora Tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović pozvao je još jednom Podrinjce, ne samo iz Bratunca, već i šire regije, koji su izgubili nekoga iz svoje porodice, a do sada nisu dali uzorak krvi potreban za DNK analizu, da se jave u Zavod za sudsku medicinu u Tuzli, ili Šuhri Sinanović, da bi se omogućila identifikacija preostalih tijela, te omogućio i njihov ukop 12. maja za kada je planirano da se na mezarju Veljaci u Bratuncu obavi ukop i dženaza do sada identificiranih žrtava. Očekuje se identifikacija još 11 tijela.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Ramiz Salkić saopćio je nakon sjednice da će obilježavanje 16. godišnjice obilježavanja zločina nad Bošnjacima Bratunca trajati četiri dana.

Predviđeno je da u okviru obilježavanja bude upriličena izložba fotografija o preživjelim logorašima iz Osnovne škole Vuk S. Karadžić u Bratuncu - u fiskulturnoj sali gdje je bio organiziran logor.

Bit će upriličena i promocija knjige Džemaludina Latića "San endeluske noći", te organizirana posjeta stratištima u naselju Glogova i Ljubovijski Most, gdje će biti u Drinu bačeno 603 ruže, u znak sjećanja na 603 civilne žrtve Bratunca.

U petak 9. maja u 12.00 sati u naselju Hranča bit će otvoren mektebski centar, uz prisustvo velikog broja vjernika iz cijele BiH i dijaspore. U svim džamijama bit će proučeni tevhidi, a na mezaru ubijenog imama Mustafe ef. Mujkanovića, bit će proučen Jassin.

U podne 12. maja na šehidskom mezarju, u okviru Memorijalnog centra Veljaci, bit će obavljena dženaza i ukop žrtava.

Očekuje se prisustvo reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića i brojnih zvaničnika iz vjerskog i političkog života te diplomatskih predstavništava u našoj zemlji.

Za sve zainteresirane da prisustvuju dženazi bit će organiziran prijevoz iz petnaest gradova BiH.

Predsjednica udruženja civilnih žrtava rata iz Bratunca Šuhra Sinanović pozvala je nakon sjednice Organizacionog odbora sve Bratunčane, čiji se članovi porodica kopaju 12. maja, da 3. maja dođu na zajednički sastanak u Medžlis Islamske zajednice Bratunac, kada će biti obavljeni posljednji dogovori i podijeljeni zadaci.

Planirana dženaza i ukop za 12. maj je druga kolektivna dženaza u Bratuncu.

Prošle godine na šehidskom mezarju Veljaci ukopano je 95 identifikovanih civila, žrtava rata u Bratuncu, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe.