Općinski sud
6

Dvojici Konjičana određen jednomjesečni pritvor zbog uzgoja marihuane

G. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Općinski sud u Konjicu je 7. oktobra odredio pritvor u trajanju od jedan mjesec za M.G. (34) iz Konjica i Ž.G. (68) iz Konjica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".
Konjičanima je sud odredio pritvor na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva HNK, koje navodi kako se osumnjičeni terete da su u toku 2021. i 2022. godine, zajedno, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge, neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, od njima poznatih osoba, neovlašteno nabavili sjeme indijske konoplje - opojne droge "Cannabis", koje su zasadili i uzgajali u mjestu Čičevo, općina Konjic.

Prilikom pretresa je, kako se navodi pronađeno i oduzeto 160 stabljika indijske konoplje - opojne droge "Cannabis", oko 30 kilograma osušene biljne zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu "Cannabis", kao i drugi predmeti i tragovi koji potječu ili se dovode u vezu s krivičnim djelom.

"Pritvor je osumnjičenima M.G. i Ž.G. određen iz razloga jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo", navode iz Kantonalnog tužiteljstva HNK.

Također naglašavaju da Kantonalno tužiteljstvo HNK i Federalna uprava policije Sarajevo poduzimaju i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.