Dugo nakon istrage
0

Dvije osobe optužene nakon pogibije četveročlane porodice u sudaru s vozom kod Doboja

M. N.
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Dvije godine i sedam mjeseci nakon stravične nesreće u kojoj su, u sudaru teretnog voza i automobila kod Doboja, poginula četiri člana porodice Đedovac Okružno tužilaštvo u Doboju je podiglo optužnicu protiv saobraćajnog inspektora M. M. i B. O., vlasnika objekta izgrađenog bez građevinske dozvole u zoni preglednosti.

Iz Okružnog tužilaštva Doboj kazali su kako su proveli detaljnu i obimnu istragu povodom utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće koja se dogodila 12. marta na pružnom prijelazu u mjestu Grabovica. Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Doboju.

Inspektor M. M. se tereti da je kao upravljač puta postupio suprotno Zakonu o javnim putevima RS. Bio je dužan da naredi otklanjanje nedostataka na putu, koji ugrožavaju sigurnost saobraćaja i naredi rušenje i uklanjanje nepropisno izgrađenog objekta u vlasništvu B. O., koji se nalazio u zoni trougla preglednosti, jer učesnici u drumskom saobraćaju nisu pod normalnim uvjetima mogli imati nesmetani vidik na željezničku prugu s obje strane puta, odnosno nisu mogli vidjeti dolazak voza i zaustaviti se.

Zbog toga je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj se Passat kojim je upravljala Slavica (46), a saputnici su bili njen suprug Zlatko (53) i kćerke Nikolina (18) i Kristina (17), sudario s teretnim vozom koji je saobraćao iz pravca Banje Luke prema Doboju. Porodica Đedovac je poginula na mjestu od povreda.

Saobraćajni inspektor se tereti za nesavjesno vršenje dužnosti nadzora nad javnim saobraćajem i da je iz nehata doveo u opasnost živote ljudi, što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe.

Vlasnik objekta B. O. se tereti da je ugrozio javni saobraćaj jer je izgradio objekt bez građevinske dozvole u zoni trougla preglednosti u blizini pružnog prijelaza gdje lokalni put L-19 Grabovica - Stanovi prelazi preko željezničke pruge Banja Luka - Doboj i time umanjio preglednost puta i željezničke pruge, zbog čega učesnici u drumskom prijevozu nisu imali nesmetan vidik na željezničku prugu. Zbog toga se i dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je poginula porodica Đedovac.

B. O. je optužen za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja opasnom radnjom ili sredstvom i iz nehata nepropisnom radnjom izazvao opasnost za živote ljudi, a to je za posljedicu imalo smrt četiri osobe.

Mašinovođa koji je upravljao vozom u trenutku nesreće bio je zbog teškog psihičkog stanja smješten u dobojsku bolnicu "Sveti apostol Luka", a jedno vrijeme je proveo i na intenzivnoj njezi zbog poremećaja u radu srca. Nalazi su pokazali da mašinovođa nije bio pod utjecajem alkohola, a istraga da je postupio u skladu s pravilima i zakonom, odnosno davao zvučnu i svjetlosnu signalizaciju, kočio i da je prolazio u vrijeme utvrđeno rasporedom vožnje.

Tijelo poginulih su izvlačili vatrogasci, jer je automobil bio potpuno smrskan. Građani Doboja bili su u šoku, a srodnici porodice Đedovac se nikada nisu oporavili od ove tragedije.