Crna hronika
0

Duvnjak se nije pojavio na zakazanom ročištu

FENA
Jakov Duvnjak, bivši pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kakanj, optužen za zločine počinjene u Kraljevoj Sutjesci, nije se pojavio na ročištu za određivanje pritvora, javio je BIRN.

Sud BiH uputio je 6. maja ove godine, putem Interpola, Duvnjaku optužnicu i poziv za izjašnjenje, ali nemaju informaciju da li je on to i primio.

"Sud nema nikakvu informaciju, tako da ćemo tražiti od Interpola dodatna objašnjenja u vezi s ovim slučajem", kazala je Vesna Jesenković, sutkinja za prethodni postupak.

Prema navodima optužnice, koja ja potvrđena u maju ove godine, Duvnjak je 13. juna 1993. godine ispred lokalne džamije u Kraljevoj Sutjesci - općina Kakanj, ubio civila Bošnjaka “rafalnom paljbom iz automatskog oružja”.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda da izda nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Duvnjakom, te da mu se odredi pritvor.

Prema “saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)”, optuženi je stalno nastanjen u Rijeci (Hrvatska) i ima tamošnje državljanstvo.

U prijedlogu Tužilaštva se navodi i to da je Duvnjak saslušan kao osumnjičeni u Županijskom sudu u Zadru u septembru 2008. godine.

Sutkinja za prethodni postupak kazala je da će novo ročište za određivanje pritvora biti zakazano po dobivanju dodatnih informacija od Interpola.