{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dumanjić tražio kuću za dernek, vlasnike zatekao užasan smrad

9.8.2012. u 14:42
49
47
Dumanjić tražio kuću za dernek, vlasnike zatekao užasan smrad
49
Dumanjić tražio kuću za dernek, vlasnike zatekao užasan smrad
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Esmir Ferizović danas je u svojstvu svjedoka u Sudu BiH, na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalim optuženim za pripadnost njegovoj zločinačkoj organizaciji, ispričao da je u martu 2010. godine sa Nerminom Bostandžić i Edinom Džihanićem, u čijoj su kući na Bistriku, prema navodima optužnice, ubijeni Mario Tolić i Werner Ajdari, otišao u Tuzlu na molbu Seada Dumanjića.
"Sejo je rekao da im treba njihova kuća za neki dernek, a nas troje je poslao u Tuzlu da uzmemo neke pare od čovjeka koji treba doći iz Zagreba. Išli smo najprije u Živinice u Sejinom sivom Passatu. Čovjeka sa parama nije bilo. Džihanić je sa Dumanjićem bio u telefonskom kontaktu, a čak nas je bio poslao u Orašje, gdje smo krenuli i došli do Šićkog Broda, te se vratili nazad. Nakon noći u Živinicama, krenuli smo u Sarajevo i kada smo došli u Semizovac, Džihanić je nazvao Dumanjića, ali mu je on rekao da ne možemo ići njihovoj kući, jer je tamo još neko društvo, te smo otišli na Sejinu vikendicu na Šavnike, gdje smo proveli dvije naredne noći. Na vikendici je Dumanjić povišenim tonom govorio Džihaniću kako ne može kući", ispričao je Ferizović.

"Kada su njih troje sa Dumanjićem napokon došli kući, u dnevnom boravku se osjetio smrad, kao da je u njemu crkla životinja, te je Bostandžić viknula: 'Šta ste mi ovo uradili od kuće'"., dodao je svjedok.

"Namještaj u dnevnom boravku je bio okrenut naopako i sakupljen na jednu gomilu. Tepih je na sredini bio izrezan. Znam da Edin i Nermina nisu htjeli ostati u kući, te smo ih odvezli kod nekog prijatelja na Vraca. Sejo je obećao da će im kupiti novi namještaj, što je kasnije i uradio", kaže Ferizović.

Svjedok je ispričao kako je nekoliko mjeseci živio i radio na Dumanjićevoj vikendici, odnosno obavljao fizičke poslove i hranio pse, ali kada bi Seji došlo društvo, rekao bi mu da se skloni, te je u tim momentima često išao u grad.

"Samo sam sa Sejom jednom vidio čovjeka, za kojeg sam kasnije saznao da se zove Isljam Kalender, i to nakon što sam uhapšen u novembru 2010. Kalender me optužio da sam prenosio tijela, što nije tačno, i vidio sam ga na suočavanju u Tužilaštvu. Govorio je i da sam kao nagradu dobio kilogram kokaina, što nije tačno", naveo je Ferizović, koji je potvrdio da je tri mjeseca bio u pritvoru i pod istragom u ovom predmetu.

Svoje iskaze su danas dali i Muhamed Sarač, radnik parkinga kod Opće bolnice, gdje je nekoliko dana bio ostavljen Porsche, kojim se Tolić dovezao u Sarajevo, zatim Jasmin Pramenković, koji je kazao da je Turković dolazio u restoran Izvor na Stupu, koji je u vlasništvu njegovog oca, te Tolićev vjenčani kum Mehmed Čolak.

Prije početka ročišta, Sudu se obratio Turkovićev advokat Fahrija Karkin i još jednom govorio o strahovitom medijskom pristisku prije svakog ročišta.

"Sinoć me u vrijeme iftara nazvao Zijo i rekao kako neće da prisustvuje današnjem ročištu. Na jednoj TV stanici je objavljen prilog da je Zijo dao iskaz SIPA-i o zakopanom oružju, što uopšte nije tačno. Turkovića niko nije saslušavao, niti od njega uzimao izjave od kada sam ja u ovom predmetu. Na taj način se vrši i utjecaj na svjedoke, a sa Zijom sam se dogovorio da dođe na ročište", izjavio je Karkin.

Turković je također zatražio da se otkrije "ko plasira te dezinformacije", te naveo kako on sumnja da se radi o "raznim diverznatima iz SIPA-e koji su krivično odgovorali ili odgovaraju". Turković je kasnije, tokom Ferizovićevog svjedočenja udaljen iz sudnice zbog komentarisanja.

Nastavak suđenja Turkoviću i ostalima zakazan je za 16. august.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: