Kad se hoće, sve se može
29

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

E. M.
S ranijih aktivnosti uništavan vozila (Foto: MUP ZDK)
S ranijih aktivnosti uništavan vozila (Foto: MUP ZDK)

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila, u nekim drugim kantonima je situacija komplikovanija zbog stavova sudova.

Pojedine mjere koje je Vlada KS predložila s ciljem preventivnog djelovanja na cestama protiv saobraćajnih prestupnika građani smatraju neadekvatnim. Mnogi smatraju da te kazne trebaju biti dosta strožije od "udaranja po džepu" ili oduzimanjem motornog vozila.

Iz Općinskog suda u Sarajevu su kazali da su sudije Prekršajnog odjeljenja ovog suda još od 2017. godine postupajući po zahtjevima MUP-a KS donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila.

Međutim, drugostepeni sud je ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta, a u obrazloženju se navodi da se privremena mjera ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa prema sudu jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe već da samo MUP može sprovesti mjeru privremenog oduzimanja vozila.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona godinama oduzima vozila, i to tako što su usaglasili zakone i pronašli način da sankcionišu višestruke povratnike.

"Konkretno po tom pitanju, sve imamo definisano u Zakonu o policijskim službenicima ZDK u članku koji tretira privremeno oduzimanje predmeta. Naime, kada otkrijemo prestupnika koji je počinio teški saobraćajni prekršaj i kada utvrdimo da je višestruki povratnik, ne izdaje se prekršajni nalog već se podnosi zahtjev za prekršajni postupak", kaže glasnogovornik MUP-a ZDK Elvedin Fišek te dalje navodi proces oduzimanja vozila:

"Tada vozilo koje je on koristio u saobraćaju, nije samo vozilo, već opasno sredstvo kojim ugrožava javnu sigurnost, a to proizilazi iz Zakona o prekršajima FBiH koji omogućava sudovima da takve predmete i automobile trajno oduzima. Nakon toga se određuje da li će vozilo biti uništeno ili prodano nakon čega sredstva idu u budžet."

Nadalje Fišek navodi da trenutno na depou na jednoj lokaciji imaju 161 oduzeto vozilo te da je pun, ali i da pred policijskim stanicama širom kantona imaju još 40-ak oduzetih vozila.

Ono što je bitno u svemu tome jeste i to da se oduzimanjem i prodajom vozila ne smanjuje iznos kazni počinioca prekršaja. One ostaju na istom, ne umanjuju se za vrijednost prodanog vozila te se on i dalje tereti za kazne.