Kum Darka Eleza
592

Đorđe Ždrale pušten iz zatvora: Za ubistvo Mauzera dobio 20 godina, a odležao 12

Klix.ba
Đorđe Ždrale
Đorđe Ždrale
Đorđe Ždrale, koji je 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini, pušten je danas na slobodu.

Ždrale je kaznu zatvora izdržavao u Vojkovićima, iza rešetaka je bio 12 godina, a Sud BiH ga je pustio, očigledno prije nego je odležao čitavu kaznu.

On je zajedno sa Vlatkom Mačarom 2000. godine ubio Mauzera u Bijeljini na raskrsnici blizu željezničke stanice, gdje je ubijenom podignut i spomenik. Ždrale je kroz prozor automobila iz automatske puške ispalio tri kratka rafala, a od 13 ispaljenih metaka njih šest je pogodilo Mauzera i odmah ga usmrtilo.

U momentu ubistva, Ždrale je služio kaznu zbog ubistva Gorana Batinića. Zatražio je dopust u periodu od 5. do 12. juna 2000. godine, što nije evidentirano u zatvoru, pa se Ždrale nadao da će mu to biti alibi. Kaznu za ubistvo Batinića, Ždrale također nije u potpunosti odslužio jer ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS-a Mirko Šarović.

Ždrali je suđeno i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama. Međutim, on je oslobođen tih optužbi. Njegovi saradnici Boris Govedarica, Zoran Golub i Vlatko Mačar ubijeni su u 2007. i 2008. godini.

Njegov kum je jedan od najvećih kriminalaca u regionu Darko Elez, koji je odnedavno također zatvoren zbog brojnih likvidacija i krađa te organizovanja kriminalne grupe.