Crna hronika
0

Direktor "Ušća Bosne" osumnjičen da je oštetio budžet RS-a za 596.969 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je nadležnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv R.K. iz Bosanskog Šamca, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo "zloupotreba ovlaštenja u privredi".

Za prijavljenog postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u Vodoprivrednom preduzeću "Ušće Bosne" a.d. Bosanski Šamac, u periodu od 2010. godine do kraja 2014. godine sačinio isprave neistinitog sadržaja kojim je neistinito prikazao stanje i kretanje novčanih sredstava i rezultate poslovanja navedenog akcionarskog društva, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Prilikom prijava količine eksploatisanog šljunka i pijeska i obračuna vodne naknade po m3 izvađenog materijala, koje je na osnovu Uredbe o načinu, postupku, rokovima obračuna, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada, dužan jednom mjesečno podnositi Javnom preduzeću „Vode Srpske“ Bijeljina, prijavljeni R.K. je u navedenom periodu neistinito prikazivao količinu eksploatisanog šljunka (166.709,98 m3) iz vodotoka rijeke Bosne.

Na osnovu podataka Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i na osnovu dokumentacije akcionarskog društva, inostranim i domaćim kupcima u navedenom periodu prodato je ukupno 565.757,59 m3 šljunka, čime je za utvrđenu razliku od 399.047,61 m3 izvađenog šljunka koja nije prijavljena i na koju nije obračunata i plaćena vodna naknada u ukupnom iznosu od 596.969,01 KM, prijavljeni R.K. uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske.

Iz policije navode da je na navedeni način Vodoprivrednom preduzeću „Ušće Bosne“ a.d. Bosanski Šamac pribavljena je protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 596.969,01 KM , za koji iznos je oštećen budžet RS-a.