Krivična djela
61

Direktor firme iz Bosanskog Novog isplaćivao plate na ruke i utajio više od 42.000 KM poreza

Dž. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pripadnici Policijske uprave Prijedor Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, jučer su podnijeli izvještaj protiv osobe inicijala J.J. iz Bosanskog Novog, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i utaja poreza i doprinosa.

Radi se o direktoru firme "Prospekta" Jovanu J. iz Bosanskog Novog. Osumnjičeni se tereti da je kao odgovorna osoba preduzeća iz Bosanskog Novog, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za firmu, u periodu od 2009. do 2011. godine, naredio da se radnicima zaposlenim po osnovu privremenih i povremenih poslova, umjesto uplate na žiro račun, isplata plata i drugih naknada vrši u gotovini, bez obračunavanja i plaćanja propisanih obaveza poreza i doprinosa na lična primanja.

Također, naredio je da se u cilju prikrivanja isplate ličnih primanja i izbjegavanja plaćanja propisanih poreskih obaveza, u poslovnoj dokumentaciji ne evidentira isplata plata i drugih primanja.

Na ovaj način svjesno je izbjegnuto plaćanje propisanih poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 42.400 KM, od čega se iznos od 3.700 KM odnosi na porez na lična primanja.