Akcija "Balkan"
26

Direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda i njegov pomoćnik ispitani u Tužilaštvu KS

Piše: M. N.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović predati su jutros Tužilaštvu KS nakon što su uhapšeni jučer u okviru akcije kodnog naziva "Balkan", koju su izveli službenici Federalne uprave policije.

Drnda i Djedović su ispitani jer ih se tereti za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi, davanja dara i drugih oblika koristi, zloupotrebe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava.

Tužilac će u zakonskom roku donijeti odluku da li će Kantonalnom sudu Sarajevo predložiti mjeru pritvora ili mjere zabrane za uhapšene osobe.

Podsjetimo, jučer su izvedeni pretresi dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatnih sefova u banci. Oduzeti su računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Kako je saopćeno iz FUP-a, radi se o osobama koje su, u svojstvu odgovornih osoba Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevale i primale novac i darove od vlasnika i odgovornih osoba više privrednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze s izgradnjom i rekonstrukcijom puteva, a kako bi im osigurali poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija za puteve KS.

Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Dedović osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura.