Izvlačenje kapitala
57

Detalji kriminala u GIKIL-u: Milioni maraka na sumnjiv način završili u kompaniji Pramoda Mittala

A. K.
Detalj tokom jučerašnje akcije policije u GIKIL-u (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom jučerašnje akcije policije u GIKIL-u (Foto: A. K./Klix.ba)
Kriminalne radnje u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) traju duži niz godina, a prema informacijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona, za devet godina na sumnjiv način izvučen je 21 milion KM koji je završio na računu kompanije GSHL, a koja je u vlasništvu jučer uhapšenog milionera Pramoda Mittala.
Istragom u vezi s kriminalnim radnjama u GIKIL-u trenutno je obuhvaćeno šest osoba, a dosadašnji tok je rezultirao jučerašnjim hapšenjem Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, člana ovog odbora Rajiba Dasha i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya.

Prilikom prikupljanja dokaza o velikom kriminalu u lukavačkoj kompaniji Tužilaštvo TK u dva navrata je Tužilaštvu BiH slalo zahtjeve za ocjenu nadležnosti, međutim ova pravosudna institucija se očitovala kao nenadležna.

Zbog provođenja ovih postupaka, prema riječima glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića, istraga u GIKIL-u je išla nešto sporijim intenzitetom.

Ćazim Serhatlić i Tomislav Ljubić (Foto: A. K./Klix.ba)
Ćazim Serhatlić i Tomislav Ljubić (Foto: A. K./Klix.ba)

U oktobru 2018. godine TK stigla je prva prijava od radnika GIKIL-a u kojoj je navedeno da se u ovoj kompaniji dešavaju vrlo ozbiljne stvari s aspekta izvlačenja novca i njegovog preusmjeravanja na nepoznate adrese. Radnici su sumnjali da se novac predaje vlasniku kompanije GSHL Pramodu Mittalu.

"Iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, preuzeli smo određene aktivnosti preko finansijske policije kako bi se ispitale takve okolnosti i jedno takvo izdvajanje od tri miliona dolara je bilo spriječeno u toj situaciji", rekao je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.

Posljednja dva mjeseca u GIKIL-u je, prema Serhatlićevijm riječima, vladalo alarmantno stanje, jer su ukazivanja uposlenika kompanije na kriminalne radnje bila sve češća.

"Ljudi su jednostavno tražili da se spriječi propast GIKIL-a, jer su sredstva iz GIKIL-a usmjeravana na ime sasvim drugih firmi u iznosima nego je to bilo dogovoreno. Sumnja je i da je novac prebacivan na neke lične adrese, a kako bi se istovremeno spriječila isplata plaća ili doprinosa radnicima, zatim obaveza prema dobavljačima, u najvećoj mjeri prema Željeznicama FBiH i Luki Ploče. To bi na kraju dovelo u pitanje cjelokupan proces proizvodnje i opstanak GIKIL-a", istakao je Serhatlić.

Naredba o provođenju istrage donesena je 15. jula protiv Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, člana ovog odbora Rajiba Dasha i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, zatim ranijeg direktora Debashisha Gangulyja za kojim je raspisana potjernica te Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.

Ćazim Serhatlić (Foto: A. K./Klix.ba)
Ćazim Serhatlić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Kada je riječ o Mittalu i ostalim državljanima Indije koje je on postavio u Nadzorni odbor i na mjesto generalnog direktora, njima se stavlja na teret da su još od 2003. kada je došlo do pristupanja tadašnjeg GSHL-a u formiranje GIKIL-a sačinili aneks ugovora (kojim je GSHL dobio dvotrećinsko upravljanje GIKIL-om, op.a.) kojim je došlo do neplaćanja ugovorenih obaveza u iznosu od nekih 45 miliona KM, a što je GSHL bio u obavezi uplatiti na imovinu GIKIL-a, odnosno da se uvede u knjigu udjela, što nije učinjeno. Mi smatramo da postoji organizovana veza između stranog ulagača s određenim domaćim ljudima da se to uradi na takav način", istakao je Serhatlić.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli navode i da postoji osnovana sumnja da je u periodu od 2006. do 2015. putem takozvanih menadžerskih ugovora iz GIKIL-a u gotovini izvučen okvirno 21 milion KM, a koji je završio u GSHL-u.

"Za ova novčana sredstva mi smatramo da su isplaćena neosnovano. Osumnjičenima se na teret stavlja i da su od juna 2018., kada je nad GSHL-om otvoren likvidacijski postupak, u njihovom sjedištu na ostvru Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu, preuzimali sve aktivnosti bez bilo kakve ovlasti, jer su proglašeni privredni likvidatori GSHL-a. Tada Mittal i njegovi saradnici nisu imali prava da zastupaju GSHL u GIKIL-u. I pored toga su nastavili izvlačenje kapitala iz GIKIL-a što mi smatramo protivpravnim radnjama. Iz tog razloga smo ih jučer morali lišiti slobode", dodao je Serhatlić.

Zbog interesa istrage Serhatlić nije želio konkretno govoriti kome je na sumnjiv način prošle godine isplaćivan novac.

Nakon jučerašnjeg zadržavanja u prostorijama GIKIL-a uhapšeni su iz zgrade uprave odvezeni sanitetskim vozilom Hitne medicinske pomoći. Serhatlić je kazao da je nad Mittalom sinoć u dva navrata, a po njegovom zahtjevu, izvršena specijalistička obrada na Klinici za neurologiju u Tuzli. Konstatacija specijalista je da nema nikakvih neuroloških problema te da je on sposoban za daljnji postupak koji se protiv njega vodi.

Mittal i saradnici danas će biti predati u nadležnost Tužilaštva TK iz kojeg su kazali da trenutno postoje indicije i o drugim neregularnim radnjama članova Nadzornog odbora GIKIL-a, o čemu će se govoriti drugom prilikom.

Ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, prijeti im zatvorska kazna u trajanju od 45 godina.