Akcija Tokio na Jahorini
52

Detalji hapšenja Samardžije: Prodavao drogu dok je bio na potjernici, oduzeti novac, oružje i auta

S. Š.
Hapšenje Samardžije na Jahorini (Foto: MUP RS)
Hapšenje Samardžije na Jahorini (Foto: MUP RS)
U okviru akcije policije RS-a, na Jahorini je danas uhapšen Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi. Tim povodom se oglasio i MUP RS-a.
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Tužilaštva BiH na području Istočnog Sarajeva realizuju akciju kodnog naziva "Tokio" usmjerenu na hapšenje člana organizovane kriminalne grupe koji se u prethodnom periodu bavio preprodajom opojne droge kokain.

U ovim aktivnostima slobode je lišen Mladen Samardžija, državljanin Republike Slovenije i BiH za kojim je raspisana Interpolova potjernica Slovenije za krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga".

U okviru istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet koja je trajala duži vremenski period pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je Samardžija nastavio da nakon bjekstva u BiH (čiji je državljanin) rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području Evropske unije, BiH, Republike Srbije i Republike Crne Gore, te je samom istragom dokumentovan prevoz i prodaja preko 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin.

U akciji "Tokio" sa pripadnicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet učestvuju i policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a i uz podršku Europola, a do sada je oduzet jedan kilogram opojne droge kokain, 8.000 KM, 122.580 eura, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina "marihuane", 20 komada metaka kalibra 9x19 mm i više vozila.

Samarždija će nakon kriminalističke obrade biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, a protiv njega biće podnesen izvještaj o učinjenim krivičnim djelima "Organizovani kriminal" u vezi sa "Neovlašteni promet opojnim drogama", "Pranje novca" i "Ometanje rada pravosuđa".