Nanijeli mu i povrede
28

Detalji akcije FUP-a: Otmičari iz Bihaća tražili 30.000 KM za puštanje Pakistanca na slobodu

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jučer su uhapsili pet osoba iz Bihaća zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela "Otmica".
Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, policijski službenici Federalne uprave policije su jučer 11. oktobra na području USK-a provodili istražne radnje u cilju rasvijetljavanja i dokumentovanja krivičnog dijela "Otmica".

Nekoliko osoba iz Bihaća jer devetog oktobra otelo državljanina Pakistana A.S., nakon čega su otmičari od tog dana do 11. oktobra A.S. držali protivpravno zatvorenog, ograničivši mu kretanje te ga prisilili da putem telefona pozove svoje prijatelje, državljane Pakistana koji se nalaze u prihvatnom centru Lipa u Bihaću i druge prijatelje koji se nalaze u BiH od kojih je po naredbi otmičara tražio da izvrše uplatu novca u iznosu od 15.000 eura u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu.

Policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona locirali otmičare, kojom prilikom je pronađen oštećeni oteti državljanin Pakistana sa vidnim povredama u predijelu glave i tijela nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću gdje je izvršen ljekarski pregled, prilikom kojeg su kod istog konstatovane tjelesne povrede.

"Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo 'Otmica', slobode je lišeno pet lica iz Bihaća, svi državljani Bosne i Hercegovine. Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena, ispitani su u svojstvu osumnjičenih lica, oduzeti su im mobilni telefoni i kartice, izvršeni su pretresi prostorija u kojim su nastanjeni i koje koriste", navodi se u zvaničnom saopćenju FUP-a.

Uhapšeni su I.M., H.G., S.M., H.A. i J.T.

Osumnjičena lica će biti predata na dalje nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.