Kriminalna organizacija
0

Darko Elez pripremao atentat na Dodika?

SRNA
Kriminalna grupa Darka Eleza, čiji su članovi pohapšeni 1. septembra u Republici Srpskoj (RS) i Srbiji, pripremala je atentat na Milorada Dodika, rekao je za "Glas Srpske" izvor blizak srpskim istražnim organima.

Izvori bliski istrazi navode da se utvrđuju motivi i naručioci ubistava, među kojima je i planirano ubistvo premijera RS, koje je trebalo da izvrši Elezov kriminalni klan.

List podsjeća da je još 14. novembra 2006. godine MUP Kantona Sarajevo svim policijskim agencijama u BiH dostavio informaciju da su pripadnici zloglasnog "zemunskog klana", koji su još na slobodi, angažovani za izvršenje atentata na premijera Dodika.

U toj informaciji bilo je navedeno da je izvršilac atentata na Dodika trebalo da bude odbjegli "zemunac" Srećko Kalinić, koji je, prema saznanjima policije RS, proteklih godina odrađivao poslove za Darka Eleza.

Istražni organi su utvrdili da je Elez od 2005. godine bio u bliskim vezama sa pripadnicima "crvenih beretki" Mladenom Šarcem i Milanom Marčetom, zvanim Mačak, te  Srećkom Kalinićem i Milošom Simovićem.

"Ovo ne čudi ako se zna da Elez nikada nije vršio zločine direktno. Samo jednom je lično ubio čovjeka i bio u zatvoru zbog toga. Po izlasku iz zatvora on je odlučio da radi pametnije i uvijek je plaćao one koji treba da odrade prljav posao", rekao je jedan visoki policijski zvaničnik. 

Nekadašnji ministar policije Srbije Dragan Jočić, takođe, je obavijestio premijera Dodika 2006. godine da jedna grupa kriminalaca priprema atentat na njega.  
Premijera RS-a tada  je trebalo da likvidira Željko Milovanović koji se nalazi u zatvoru u Beogradu zbog sumnji da je izveo atentat na hrvatskog novinara Ivu Pukanića, a po naređenju Joce Amsterdama. 

Isti izvor navodi da je, prema pisanju medija u Srbiji, poslove Joce Amsterdama poslije njegovog odlaska u zatvor preuzeo upravo Darko Elez.

Jočić je u martu 2006. godine obavijestio premijera Dodika  da bi 20-ak bivših pripadnika Crvenih beretki koji se nalaze na Jahorini, a među kojima je bio i Milovanović, za njega mogli da predstavljaju opasnost.

Prošle godine je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ponovo upozorila MUP RS da odbjegli pripadnici "zemunskog klana" planiraju atentat na premijera Dodika. 

Do tih informacija, kako su pisali mediji, SIPA je došla nakon što je Granična policija BiH uhapsila Đorđa Vasiljevića (26), zvanog Atila, iz Beograda, sa krivotvorenom ličnom kartom na ime Aleksandar Švedić i o tome obavijestila SIPA-u.

Vasiljević je prilikom ispitivanja rekao da raspolaže informacijom o pripremama atentata na premijera RS-a. 
Glavni tužilac bijeljinskog Okružnog tužilaštva Novak Kovačević potvrdio je tada da je Vasiljević u iskazu datom Tužilaštvu govorio da kriminalne grupe iz Zagreba i Sarajeva i pripadnici "zemunskog klana" pripremaju atentate na neke od uglednijih političara u RS-u.

Predsjednik Vlade RS-a je nedavno u emisiji na jednoj beogradskoj televiziji rekao da ima informacije o vlastitoj ugroženosti, ali da ga to neće obeshrabriti da prestane da vodi politiku koja je u interesu Srpske. 

Direktor policije RS-a Uroš Pena potvrdio je juče SRNA- i da ima indicija da je međunarodna kriminalna grupa Darka Eleza planirala likvidacije nekih ljudi u RS, ali da je još o tome rano govoriti.

"Sada će razmjenu dokaza i informacija izvršiti tužilaštva BiH i Srbije pa ćemo onda vidjeti", rekao je Pena.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić potvrdio je juče novinarima da je policija spriječila nekoliko likvidacija koje je pripremala kriminalna grupa Darka Eleza.
On je podsjetio da je ta Elezova grupa spadala među najopasnije u regionu, a da su njeni članovi pohapšeni zahvaljujući tome što prilikom pripreme akcije "nije procurela ni jedna informacija o tome".

Prema operativnim saznanjima policije RS-a, ubistvo Zorana Goluba zvanog Čarlama 10. avgusta 2008. godine izvršili su Srećko Kalinić i Miloš Simović, obojica pripadnici crvenih beretki. 

Darko Elez je angažovao njih dvojicu da ubiju Goluba u znak osvete za ubistvo njegovog prijatelja, vođe sokolačkog kriminalnog klana Mladena Ćehe, piše u sutrašnjem broju "Glasa Srpske".

U zajedničkoj akciji policija Srbije i BiH 1. septembra uhapšeno je devet članova međunarodne kriminalne grupe Darka Eleza u Srbiji, a 15 na teritoriji BiH.

Članovi grupe su osumnjičeni za ubistva, iznude, ucjene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranja novca.