Crna hronika
0

Danas ukop 41 identifikovane bratunačke žrtve iz 1992. godine

FENA
Oko četiri hiljade Bratunčana, članova porodica žrtava Bošnjaka koji su 1992. godine ubijeni u ovom gradu i okolini okupilo se na šehidskom mezarju Veljaci u centru Bratunca, gdje će prisustvovati zajedničkoj dženazi i ukupu 41 identifikovane žrtve.

Komemoraciji će prisustvovati visoki zvaničnici iz oba entiteta te predstavnici međunarodne zajednice među kojima su Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Cliford Bond, izaslanik OHR-a za Srebrenicu, delegacija Republike Srpske s Omerom Brankovićem na čelu, ministrom za izbjeglice iz Republike Srpske.

Centralna manifestacija počela je vjerskim obredom u 12.30 sati a nakon klanjanja dženaze je ukop 41 žrtve zločina koji je počinjen nad Bošnjacima iz Bratunca.

Na mezarju Veljaci u Bratuncu među 41 žrtvom zločina u ovom gradu počinjenih 1992. godine bit će ukopana Nedžada Ibrahimović, beba koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena u naručju svoje majke Bide. Majušno tijelo ubijene devetomjesečne bebe ekshumirano je iz masovne grobnice „Suha“ 9. maja 2006. godine gdje je pronađena u jednoj vreći s majkom i sestrom Mirzetom kojoj je bilo devet mjeseci kada je ubijena. Posmrtni ostaci Nedžade Ibrahimović bit će spušteni u mezar do majčinog kojoj je prošle godine 12. maja na šehidskom mezarju Veljaci obavljena dženaza.

Devetomjesečna beba Mirzeta, sestra osamnaestomjesečne Nedžade kojoj će se klanjati dženaza još nije identifikovana. Pored majke i sestre čekat će je prazno mjesto do naredne dženaze.

Izaslanik OHR-a za Srebrenicu Cliford Bond kazao je da "moramo postići pravdu. Ovo neće biti završeno, nikad nećemo doći do kraja procesa dok se pravda ne dostigne. Mislim da se ne može postići pravi dijalog i pravo pomirenje bez pravde".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da BiH nikako da prestane biti zemlja sakrivenih masovnih grobnica i zločinaca ratnih koji su u bijegu.

  • Ne samo BiH nego nije nepoznato da ih ima i po cijelom regionu, ali evo 41 žrtva žločina se danas ukopava, a 41 porodica će napokon znati gdje su kosti njihovih najbližih. Nažalost, puno ljudi još po BiH nije u takvoj situaciji, kazao je Komšić.

Ministar za izbjeglice u Vladi RS-a Omer Branković poručio je da treba istrajati da se pronađu i dostojno ukopaju sve žrtve.

Fata Orlović iz Konjević-Polja, koja godinama istrajava na zahtjevu da se iz njenog dvorišta izmjesti bespravno sagrađena pravoslavna crkva, na upit novinara kako se osjeća danas, odgovrila je:

  • Kako se osjećam. Nikako. Kako ću se osjećati, pogledaj šta je majki došlo i kako smo žalosni, ja nemam 22 svoja sestrića i bratića, nemam svojih 10 Orlovića, svoga Šaćira ukopala sam i kako ću se osjećati? Nikako, kazala je ona uoči ukopa 41 ubijenog Bošnjaka u Bratuncu.

Načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović kazao je da žrtve ne poznaju ni nacionalnost ni vjeru niti politiku.

  • I ako želimo u narednom periodu da svima bude bolje treba svi da se suoče s istinom kazao je on.