Sud u Sarajevu
1

Danas počinje suđenje ženi koja je ubila bebu i bacila je u kontejner na Ilidži

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Općinskom sudu u Sarajevu danas će biti održano ročište za izjašnjenje o krivnji Amele Džajić, majke troje djece, koju se tereti za ubistvo tek rođene ženske bebe 2. juna ove godine.

Džajić je rodila živo žensko dijete 31. maja u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a usmrtila ga je 2. juna u poslijepodnevnim satima u stanu na Ilidži koji je koristila sa Z. B.

Kako se navodi u optužnici koja je potvrđena, novorođenče je ugušila jastukom koji je zajedno s tijelom stavila u crnu najlonsku vreću za smeće koju je stavila u crveni platneni ceker. Bacila ga je u kontejner ispred zgrade na Ilidži.

Tijelo bebe pronađeno je 15. jula kada je majka uhapšena. Džajić je određen pritvor i u KPZ Tuzla je provela tri mjeseca. Puštena je na slobodu 10. oktobra nakon održanog ročišta na kojem je Općinski sud u Sarajevu uložio prijedlog njenog advokata Omara Mehmedbašića da joj se odrede mjere zabrane.

"Sud joj je odredio mjere zabrane sastajanja i bilo kakvog kontaktiranja sa svjedokom Z. B.", kazao je Mehmedbašić.

Vještak koji je procjenjivao njeno psihičko stanje kazao je kako je njena uračunljivost bitno smanjena.

Ostalo troje djece su s ocem. Nije poznato da li je Centar za socijalni rad odredio neke mjere kada je riječ o njenom kontaktu s djecom.