Na Kantonalnom sudu
58

Danas izricanje presude Amelu Sejfoviću za pljačku banke na Ilidži

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu danas će izreći presudu Amelu Sejfoviću i ostalima za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži 2015. godine, kao i smrt slučajnog prolaznika Keme Bašića.

Za pljačku u kojoj je ukradeno blizu 300.000 KM uz Sejfovića se tereti i Arifa Hajradinovića, Almu Sejfović, Harisa Hajradinovića, Nizamu Beširević i Gorana Šakotu. Optuženi su krivična djela razbojništva, pokušaja ubistva, teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, za pripremanje krivičnog djela te krivično djelo pomaganja izvršitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Tužilaštvo KS je za Sejfovića zatražilo 18 godina zatvora zbog težine krivičnog djela i ranijih presuda te zbog bjekstva iz KPZ-a Sarajevo. Za Hajradinovića su predložili devet godina zatvora, a za Amelovu sestru koju se tereti da je učestvovala u planiranju pljačke te pomogla razbojnicima nakon pljačke tražene su četiri godine zatvora. Za Nizamu je predložena uvjetna kazna, a za Harisa da ne bude osuđen.

Odbrana je tvrdila kako tužilac nije dokazao da su dvije maskirane osobe koje su opljačkale banku Sejfović i Hajradinović jer nije pronađeno dovoljno dokaza. Muhidin Kapo je tvrdio kako se njegovog branjenika Amela eventualno može osuditi za pomaganje u pripremi pljačke jer je kupio pancire i automobil, ali da on nije opljačkao banku.

S druge strane, Omar Mehmedbašić je za svoju branjenicu Almu Sejfović kazao kako nije dokazano da je ona pomagala ili pripremala ovo krivično djelo te da je dokazano kako novac koji je istragom pronađen nije novac iz pljačke, već da potječe od kredita, prodaje automobila i rada u kozmetičkom salonu.

Također, svi advokati su isticali kako tokom postupka nije dokazano odakle je došlo zrno koje je usmrtilo biciklistu Kemu Bašića te kako jedna puška nikada nije pronađena.

Izricanje presude zakazano je za 10 sati. Protiv Sejfovića se na istom sudu vodi još jedan postupak, za bijeg iz zatvora.