Crna hronika
7

Damir Lipovac osuđen na sedam godina zatvora

Klix.ba
Damir Lipovac
Damir Lipovac
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH izreklo je presudu kojom je optuženi Damir Lipovac proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Vrijeme koje je optuženi Lipovac proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

Lipovac je proglašen krivim što je u junu mjesecu 1992. godine, na području općine Derventa, za vrijeme oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik 103. brigade HVO Derventa i komandir logora koji je formiran u prostorijama osnovne škole u mjestu Poljari, postupao suprotno odredbama člana 3 Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, jer je učestvovao u teškom oduzimanju fizičke slobode, ubistvima, mučenjima, raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja i pljački civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u ovom logoru.

Podsjećamo, Lipovac je nakon raspisivanja potjernice na zahtjev Tužilaštva BiH, iz Kraljevine Holandije, krajem novembra izručen bh. pravosuđu.