Tuzla
0

Čuvar UKC Tuzla pokušao samoubistvo

Sarajevo-x.com
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Čuvar iz UKC Tuzla Almir D. (40), zvani Mrki, koji je pritvoren u KPZ Tuzla zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom, u pritvorskoj ćeliji KPZ Tuzla u petak oko 13 sati pokušao je izvršiti samoubistvo, potvrđeno je Nezavisnim novinama u MUP-u TK.

On je čaršav vezao za rešetke ćelije i tako si pokušao oduzeti život, ali su ga zatvorski čuvari na vrijeme uočili i skinuli mu omču, pišu Nezavisne.

Almir D. je prevezen na Kliniku za uho, grlo, nos UKC Tuzla gdje mu je pružena pomoć, a potom je prebačen na Psihijatrijsku kliniku. Poslije razgovora sa neuropsihijatrom on je vraćen u KPZ Tuzla, a neslužbeno se, kao motiv, navodi veza sa A.B. (13) iz Banovića, zbog čega je i uhapšen.

Bolnički čuvar vezu sa A.B. je započeo na Psihijatrijskoj klinici UKC Tuzla početkom ove godine, kada je djevojčica liječena zbog pokušaja samoubistva. U bolnici su stupili u seksualne odnose, a vezu su nastavili i nakon njenog izlaska iz bolnice. Majka je odobravala vezu kćerke za 27 godina starijim Almirom D. koji joj je obećao brak.

Veza je otkrivena prije dvije sedmice kada se djevojčica ponovo namjeravala ubiti. U oproštajnom pismu je opisivala vezu sa bolničkim čuvarom, nakon čega je policija po službenoj dužnosti pokrenula istragu jer je seksualni odnos sa mlađima od 14 godina kažnjiv.

Almiru D. je stavljen na teret spolni odnošaj s djetetom i upoznavanje djeteta sa pornografskim sadržajem, jer je on A.B. pokazivao fotografije neprimjerene za njen uzrast.

Djevojčicina majka je bila iznenađena hapšenjem mladića njene kćerke, navodeći da su oboje željeli tu vezu, te da je Almir D. već postao kao član njihove obitelji.

Poslije drugog pokušaja samoubistva, djevojčica je smještena na Psihijatrijsku kliniku UKC Tuzla.

Zbog toga je bolnička uprava Almira D. premjestila na radno mjesto na drugu kliniku, a poslije nekoliko dana je uhapšen i pritvoren.

Dva pokušaja samoubistva u jednoj sedmici

U ćeliji Kazneno-popravnog zavoda Tuzla ove sedmice su zabilježena dva pokušaja samoubistva, izjavio je dežurni tužilac Ivo Iveljić.

Naime, samo dan prije Almira D., samoubistvo je pokušao Dino Ćosić, osumnjičen zbog dilanja narkotika, koji je takođe čaršav vezao oko svog vrata, ali su ga spasili zatvorski čuvari.