Presjek 12 mjeseci
41

Crne slike Mostara u 2022. godini: Nesreće, vandalizmi i navijački neredi

G. Š.
Tragične saobraćajne nesreće, vandalizmi, navijački neredi - neke su od najcrnjih slika koje su obilježile Mostar u 2022. godini i digle javnost na noge, a zadali pune ruke posla mostarskoj policiji, vatrogascima, medicinskom osoblju i tužilaštvu.
Medijske stupce crne hronike najviše su punile teške saobraćajne nesreće s hercegovačkih saobraćajnica, u kojima su mnogi, nažalost, izgubili živote.

Među crnim slikama iz Mostara koje su potresle region u 2022. godini je najprije tragična nesreća, koja se dogodila 24. septembra na magistrali kod Bunskih kanala, u kojoj je smrtno stradala mostarska porodica Krstić, koja se vraćala s ljetovanja.

Bračni par, u automobilu Renault Scenic, s devetogodišnjim sinom je izgubio život dok je njihova trogodišnja kćerka zadobila povrede opasne po život. Prema nezvaničnim informacijama, oni su žrtve utrkivanja i nesavjesne vožnje druga dva automobila na cesti, BMW-a i Mercedesa.

Iz Tužilaštva HNK-a su tada kazali da su naložene sve zakonom predviđene mjere i radnje da se rasvijetli slučaj i utvrde okolnosti pod kojim je došlo do tragične nesreće, ali službenih rezultata još uvijek nema.

Mostar je u fokus šire javnosti dospio 15. juna nezapamćenom devastacijom Partizanskog groblja u Mostaru. U vandalskom napadu na nacionalni spomenik BiH polomljeno je svih 700 spomen ploča, odnosno kamenih cvjetova, na kojima su bila ispisana imena antifašista, koji su dali svoje živote za slobodnu BiH.

Iz policije su tada kazali kako poduzimaju sve mjere i zakonom predviđene radnje da se počinioci pronađu i privedu pred lice pravde, ali, prema zvaničnim informacijama, rezultata još nema.

Na samom izmaku 2022 godine, Mostar je ponovno u javnosti zauzeo vodeće mjesto crne hronike zbog vandala koji su oštetili Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru.

Predstavnici pravoslavne crkve su 7. decembra zatekli pokradene instalacijske kablove, oštećene zidove i ustanovili da je ta historijska građevina ostavljena bez rasvjete, rada zvona i satova koji su simbol multietničnosti toga grada.

Nemile scene su unijele strah u lokalnu srpsku zajednicu, te je intervenisala i policija, koja je uradila uviđaj, ali prema dostupnim informacijama još uvijek počiniocima nije ušla u trag

Međutim, mostarska policija je na kraju godine, u svega nekoliko dana, uhapsila pripadnike navijača Veleža i Zrinjskog, koji se sumnjiče da su učestvovali u brojnim navijačkim neredima tokom godine u tom gradu.

Nakon kriminalističke obrade, svi su dobili prekršajne naloge i novčane kazne, što se vjeruje dobrim mjerama za sprečavanje daljnjih nereda u tom gradu, uz činjenicu da su postavljene i video kamere na širem području Mostara koje su pod nadzorom mostarske policije.

Uz sve navedeno, mostarska policija je tokom 2022. godine imala pune ruke posla s razbojnicima i pljačkašima, te dilerima droge.