Sigurnosna situacija povoljna
0

Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić izjavio je na godišnjoj izvještajnoj konferenciji da je sigurnosna situacija u glavnom gradu BiH u prošloj godini bila povoljna i stabilna.

Komesar je iznio statističke pokazatelje o krivičnim djelima i njihovoj rasvijetljenosti u protekloj godini, istakavši kako je evidentirano 7.185 krivičnih djela ili 3,6 posto manje nego 2010. Istakao je da su 28 posto ovih djela izvršili poznati počinioci, dok je od 72 posto nepoznatih naknadno otkriveno 47,7 posto počinilaca. Napravio je potom zanimljivu usporedbu Sarajeva i Osla. "Oslo ima 630.000 stanovnika po čemu je sličan Sarajevu. Oni imaju oko 8.000 krivičnih djela godišnje, međutim, kod njih je rasvijetljenost krivičnih djela 24-25 posto što je znatno manje nego što je to slučaj kod nas", rekao je Ćosić.

Ćosić je, govoreći o problematici maloljetnog prijestupništva, naveo da je 12 maloljetnika prošle godine počinilo 247 krivičnih djela, što je oko polovine djela koja su počinili maloljetnici. On je naglasio i da je u protekloj godini zaplijenjen 81 kilogram narkotičkih sredstava te da je smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Jasmin Idrizović govorio je o sukobu navijača Hajduka i Željezničara u oktobru prošle godine, što je okarakterisano kao "narušavanje javnog reda i mira u većem obimu".

"Moram reći da su ovdje zakazale policijske agencije izvan Kantona Sarajevo, budući da nam nisu dostavile valjane informacije o dolasku navijača Hajduka u Sarajevo, kako iz Hrvatske, tako i iz unutrašnjosti BiH. Moram istaći da smo mi uprkos tome zaustavili navijače Hajduka koji su dolazili iz pravca Mostara i iz pravca Kiseljaka, čime smo spriječili veće incidente u Sarajevu. U svakom slučaju iz te utakmice mi moramo izvući pouku kako bismo bolje osiguravali sportske događaje u budućnosti", rekao je Idrizović.

Načenik Sektora kriminalističke policije Džafer Hrvat govorio je o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, koji se desio krajem oktobra prošle godine. On je rekao da je policija MUP-a KS adekvatno reagirala u toj situaciji, za što je dobila visoke ocjene relevantnih subjekata, kako domaćih, tako i međunarodnih.