{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Član grupe Pravda za Davida osuđen zbog protesta u Banjoj Luci

Piše: M. N./Klix.ba
11.1.2019. u 13:46
22
94
Član grupe Pravda za Davida osuđen zbog protesta u Banjoj Luci
22
Član grupe Pravda za Davida osuđen zbog protesta u Banjoj Luci
Osnovni sud u Banjoj Luci osudio je člana grupe Pravda za Davida Aleksandra Gluvića na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 250 KM zbog prekršaja tokom protesta 30. decembra u Banjoj Luci.
Gluvić je bio priveden i pušten je iz pritvora s još nekoliko članova 20 minuta prije Nove godine.

Kako se navodi u presudi, on je proglašen krivim jer se 30. decembra, nakon održanog skupa, s jednim dijelom građana oko 23:00 vratio na trg gdje su uzvikivali parole "Pravda za Davida", "Ko je ubio Davida", "Ubice, ubice" i slično. Također, kriv je jer se oglušio na poziv policije da se raziđu jer je skup nenajavljen.

Nakon što nisu reagovali, izdato je upozorenje da se potisnu s trga. Gluvić je negirao da je vikao i galamio.

"Mi ćemo naše kazne platiti ili odležati, ali ljudi koji su povrijeđeni to neće moći. Momku kojeg je na zemlji udarao inspektor slomljena su dva rebra i jučer je zadržan u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja. Radi se o čovjeku koji mi se prije dvije godine javio radi akcije darivanja krvi, a 22. marta u želji da pomogne u potrazi za tada nestalim Davidom. Svjesni da ćemo saginjanjem glave postati isti kao i oni pred kojima bismo se sagnuli, odbijamo da to učinimo i zbog toga plaćamo cijenu", napisao je Gluvić nakon presude.

Gluvić je također dužan platiti 150 KM sudskih troškova.

Podsjetimo, riječ je o protestima koji su održani 30. decembra na Trgu Krajine kada je bio zakazan koncert Harisa Džinovića, za koji se danima ranije znalo da neće biti održan. Policija je dobila naredbu da otjera građane s Trga i tada je došlo do okršaja. Više osoba je povrijeđeno, a Davor Dragičević se od tada vodi kao nestao i za njim je raspisana potraga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: