Pretreseno devet lokacija
0

CJB Doboj: U akciji "Vila" uhapšeno 10 narkodilera

FENA
U akciji kodnog naziva "Vila", usmjerenoj na suzbijanje neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Doboj danas su izvršili pretrese na devet lokacija na području općina Doboj, Teslić i Gračanica, u Federaciji BiH, te uhapsili 10 osoba.

Akcija je izvedena na osnovu naredbe Okružnog suda Doboj.

Prilikom pretresa prostorija, putničkih vozila i osoba, pronađeno je i izuzeto ukupno: 1.468,479 grama opojne droge marihuane, 710,9 gram opojne droge amfetamin-spid, 12,6 grama opojne droge heroin, 93 komada sjemenki indijske konoplje, pet digitalnih vaga i drugi predmeti koji se koriste za konzumiranje, pripremu i miješanje opojnih droga.

Pronađena su i izuzeta četiri pištolja sa pet pripadajućih okvira i novac u iznosu od 2.980 KM i 100 eura, za koji postoji osnov sumnje da potiče od prepodaje narkotika, saopćeno je iz CJB Doboj.

Na području tog grada izvršeno je ukupno sedam pretresa i lišeno slobode devet osobaa: M.M., F.M., Z.G., S.G., B.T., M.B., Š.S., D.D. i B.B.

U saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Gračanica, izvršen je jedan pretres na području te općine Gračanica i lišen slobode A.K.

Nakon izvršene kriminalističke obrade uhapšeni će biti predati u nadležnost Okružnom tužilaštvu Doboj, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Sumnjiče se da su u periodu od marta do septembra tekuće godine, u cilju sticanja proitivpravne imovinske koristi kontinuirano nabavljali opojne droge marihuanu i amfetamin - spid sa područja Zenice, odnosno opojnu drogu heroin sa područja Gračanice, nakon čega su, u dogovoru, vršili prodaju ili posredovali u prodaji opojnih droga na području općina koje operativno pokriva CJB Doboj.

Istim izvještajem obuhvaćene su još četiri osobe, od kojih se trojica (N.B., J.J. i S.B.) nalaze na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim ustanovama, dok je jedna osoba policiji trenutno nedostupna.

Jedna od navedenihosoba tereti se i za počinjeno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Akcija "Vila" je realizovana u koordinaciji sa Upravom kriminalističke policije MUPRS-a i u saradnji sa MUP Tuzlanskog kantona.