{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četvorka nelegalno dodjeljivala koncesije u Zavidovićima

S
2.6.2011. u 09:59
0
7
Četvorka nelegalno dodjeljivala koncesije u Zavidovićima
0
Četvorka nelegalno dodjeljivala koncesije u Zavidovićima
Zenica
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Zenici Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv M.H., M.Š., M.G. i A.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela.
Za prvoprijavljenog postoji osnov sumnje da je počinio krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s produženim krivičnim djelom pranje novca, drugoprijavljeni zbog počinjenja krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, trećeprijavljeni zbog počinjenja krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te četvrtoprijavljeni zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo saučinitelja, a u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Naime, postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnove sumnje da su prijavljeni, kao odgovorne i službene osobe u Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za privredu Zeničko-dobojskog kantona, tokom 2006. godine, aktivnim radnjama udruživanja, iskorištavanja službenog položaja, prekoračenjem ovlasti i primanjem protupravne imovinske koristi, njenim držanjem te prikrivanjem i korištenjem u privrednom i drugom poslovanju indirektno oštetili Federaciju Bosne i Hercegovine.

Šteta je pričinjena u vidu prava raspolaganja nad svojinom – nekretninama na kojima su verificirane rezerve mineralnog resursa u količini od 1.015.563 m3 , a kojima je jednom privrednom subjektu iz Zavidovića pribavljena protivpravna materijalna – imovinska korist u vidu prava na istraživanje i eksploataciju. Time je prvoprijavljenom neposredno pribavljena protivpravna imovinska korist u visini od 1.598.600 KM.

Prijavljene osobe su se organizirale kao grupa, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, zloupotrebljavajući službene položaje i ovlasti kako bi pravno nevaljanim i nepotpunim aktima dodijelili koncesije privrednom društvu u vlasništvu prvoprijavljenog za istraživanje i eksploataciju jednog mineralnog resursa na području općine Zavidovići, saopšteno je iz FUP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: