MUP USK
0

Četiri osobe uhapšene zbog nedozvoljenog držanja oružja

FENA
Pripadnici kriminalističke policije MUP-a USK su danas, u okviru nastavka akcije „Mak“, uhapsili tri osobe u Bosanskom Petrovcu, a u Bihaću jednu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo „nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, saopćeno je na danas održanoj konferenciji za novinare.

U naselju Krnja Jela, općina Bosanski Petrovac, izvršen je pretres porodične kuće i pratećih objekata u vlasništvu 62-godišnjaka, gdje je pronađena i oduzeta veća količina eksploziva i municije, koji je bio sakriven u bunaru za vodu u dvorištu porodične kuće.

Pretresom je, između ostalog, pronađeno 25 kg eksploziva „kamnitit“, 750 grama vojnog eksploziva „TNT“, 30 m sporogorućeg štapina, 3 ručne bombe M-75, malokalibarska puška i veća količina metaka različitog kalibra.

Policija je, zbog mjere osiguranja, od 62-godišnjaka oduzela i lovačku pušku 16 mm, kao i pištolj CZ 7,62 mm, za koje posjeduje odobrenje za držanje i nošenje izdano od nadležnog organa.

62-godišnjak i njegova dva sina uhapšeni su i privedeni te je nad njima zavedena kriminalistička obrada zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo „nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“.

Policija je također po naredbi Općinskog suda Bihać izvršila i pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu 26-godišnjaka iz bihaćkog naselja Kamenica, gdje je na livadi iza kuće pronađeno vatreno oružje i municija.

Radi se o automatskoj pušci M-70 AB2, kalibra 7,62 mm, pištolj M-57, cal. 7,62 mm, pet okvira za automatsku pušku, jedan okvir za pištolj M-57 i preko 80 metaka različitih kalibara.

Nad 26-godišnjakom je zavedena kriminalistička obrada zbog osnovane sumnje da je također počinio krivično djelo „nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji.