Odlukom suda u Mostaru
21

Čapljinac koji živi u Americi uhapšen na granici BiH i pritvoren zbog ratnih zločina

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, danas je Kantonalni sud u Mostaru odredio jednomjesečni pritvor Esi Raziću (57) iz Čapljine, koji je živi u SAD-u, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

Osumnjičenom Esi Raziću se stavlja na teret da je dana 02.10.1993. godine, oko 10 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubistvo dva ratna zarobljenika

Kantonalni sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Iz Kantonalnog tužilaštva navode da je Eso Razić lišen slobode na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja krivičnog postupka.

Kantonalno tužilaštvo HNK ističe, da u saradnji sa MUP-om HNK intenzivno nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.