Crna hronika
1

Buhovcu osam godina zatvora za pokušaj ubistva braće i policajaca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijeće Kantonalnog suda Mostar pod predsjedanjem sudije Hame Kebe danas je nepravomoćno osudilo optuženog Zdenka Buhovca za dva kaznena djela ubistva u pokušaju policajaca dok su obavljali službenu dužnost i za dva kaznena djela ubistva u pokušaju svoje braće počinjenih 8. novembra 2011. godine u Gornjoj Jasenici, u naselju Urbano kod Mostara.

Osuđenom Buhovcu su u odsutnosti utvrđene pojedinačne kazne zatvora i to u trajanju od pet i od šest godina za kaznena djela ubistva u pokušaju policajaca Marinka Pažina i Miloša Vukovića te kazne zatvora u trajanju od tri i od jedne godine za kaznena djela ubistva u pokušaju svoje braće Marinka i Darja, a zatim mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od osam godina.

Osuđeni Buhovac je oglašen krivim da se 8. 11. 2011. oko 13, 30 sati u Gornjoj Jasenici, u naselju Urbano, općina Mostar potukao s braćom Marinkom i Darijem Buhovcem, a nakon što su stigli i policajci Marinko Pažin i Miloš Vuković po pozivu građana, Buhovac je ušao u porodičnu kuću, gdje se zaključao. Kad su policajci obili vrata, optuženi je s tri metra ispalio rafal iz automatske puške na njih, nakon čega je istrčao u dvorište porodične kuće, gdje su bila njegova braća Marinko i Darijo, na koje je također ispalio nekoliko hitaca iz automatske puške.

Jedan metak je pogodio njegovog brata Marinka u predio stomaka, nanijevši mu teške povrede opasne po život, a drugi metak brata Darija Buhovca u predjelu desne nadkoljenice, nanijevši mu laku tjelesnu povredu.

Buhovac je oslobođen optužbe za neovlašteno držanje oružja jer za isto djelo nisu pribavljeni zakoniti dokazi.