|

Budimlić: Roditelji neozbiljno shvataju maloljetnički kriminal

Budimlić: Roditelji neozbiljno shvataju maloljetnički kriminal
0
S
Piše: N. Jamaković
27.12.2011. u 17:05
11
komentara
0

dijeljenja
Budimlić: Roditelji neozbiljno shvataju maloljetnički kriminal Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić izjavio je novinarima da je u KS prisutno puno oružja, većinom bez odgovarajuće dokumentacije, te je potrebno da policija poduzme značajnije mjere kako bi se ta loša situacija promijenila nabolje.
Budimlić je to kazao upitan o posljednjem incidentu u kojem je učenik Srednje škole metalskih zanimanja pucao u svog kolegu.

"Generalno, kriminalitet je u porastu, baš kao i broj maloljetnih delikvenata. A upravo je neadekvatno reagovanje na pojavu maloljetnih povratnika u činjenju krivičnih djela i dovelo do takve situacije. Potrebno je djelovati sveobuhvatno pa i izmjenama zakona, kako bi se suzbila maloljetnička delikvencija", rekao je Budimlić i nastavio:

"Lažne dojave o bombama u školi su postale dječija zabava, a dodatni problem je što se roditelji često oglušuju o pozive škole. Kad ih pozovu socijalni radnici ili policija, tada se puno češće odazivaju, tako da i to samo za sebe govori koliko (ne)ozbiljno shvatamo situaciju".

On je dodao kako bi u suzbijanju ove pojave značajan korak također bio upošljavanje psihologa u školama, odnosno uopće jačanje školskih kapaciteta u vezi s ovim problemom.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...