{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brzina i alkohol najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća u BiH

9.4.2015. u 07:55
29
42
Brzina i alkohol najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća u BiH
29
Brzina i alkohol najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća u BiH
Foto: Feđa Krvavac
Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj godini dogodilo se ukupno 36.225 saobraćajnih nezgoda od kojih je u 7.106 bilo poginulih i povrijeđenih osoba, a 29.754 saobraćajne nezgode su bile sa materijalnom štetom.
Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat su nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na putevima su među najčešćim uzročnicima saobraćajnih nezgoda (oko 24,5 posto), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim saobraćajne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uvjete na putu itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda u FBiH i Distriktu Brčko zabilježen je na ulicama u naselju (38,5 posto), a zatim na magistralnim putevima (16,7 posto), onda slijede lokalni (8,4 psto), pa regionalni putevi (6,5 posto)...

Posmatrajući i upoređujući podatke u proteklih 12 godina (2003.-2014. godina) o broju saobraćajnih nezgoda i njihovim posljedicama, može se zaključiti da je trend izrazito negativnog rasta broja saobraćajnih nezgoda i nastradalih osoba, koji je u 2008. godini zaustavljen i tokom naredne četiri godine prerastao u trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, nažalost nastavljen tokom protekle dvije godine.

Do takvog zaključka se dolazi prateći kretanje broja saobraćajnih nezgoda u 2013. i 2014. godini kada bilježimo rast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 841 odnosno za 2,41 posto saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2012. godinu, odnosno za 500 saobraćajnih nezgoda ili 1,40 posto u odnosu na 2013. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: