Nevjerovatan slučaj
51

Brutalno nasilje u Brčkom: Suprugu vukao za kosu, glavom joj udarao o zid pa joj nanosio opekotine

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U toku 2023. godine za nasilje u porodici u Brčko distriktu prijavljeno je ukupno 26 osoba. Istrage su naređene u 23 predmeta protiv 24 osobe, a podignuto je 15 optužnica protiv 16 nasilnika.

Kako navode iz Tužilaštva Brčko distrikta, presude su donesene u 16 predmeta protiv isto toliko osoba, tako što su u osam predmeta izrečene zatvorske kazne, u šest uslovne osude, dok je po jedan predmet okončan izricanjem novčane kazne, odnosno oslobađanjem od optužbe.

Posljednji slučaj koji u ovoj godini vodi tamošnje tužilaštvo, odnosi se na 44-godišnjaka za teško nasilje počinjeno prema supruzi i malodobnoj kćerki. U ovom slučaju je podignuta optužnica.

Pred Osnovnim sudom on je optužen da je nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrozio mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i malodobne kćerke s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu.

"Optužnicom od 27. februara optuženom je stavljeno na teret da je od 4. do 24. novembra prošle godine u njihovom zajedničkom stanu, na brojne načine fizički i psihički maltretrirao suprugu. Kako se navodi u optužnici, on je u više navrata fizički nasrnuo na nju, te je udarao nogama, pesnicama i raznim predmetima po glavi i tijelu. On je žrtvu mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povređivao ruke nanošenjem opekotina zagrijanim površinama kućnog šporeta",

Kako se navodi, sve to je činio pred njihovom zajedničkom malodobnom kćerkom, kojoj je nanio udarac nogom i napadao je zbog kućnih poslova.

"Pored brutalnog fizičkog nasilja, on je suprugu budio noću i nije joj dao da spava, te je psihički zlostavljao na način što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti. Nakon što bi napustio prostorije domaćinstva, on je žrtve nasilja više puta zaključavao unutra, onemogućavajući im da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji", zaključuje se u optužnici.

Osumnjičeni, koji je ranije višestruko osuđivan i protiv koga je u toku postupak upravo zbog nasilja u porodici, uhapšen je 30. novembra prošle godine. Nakon hapšenja, njemu je odmah na prijedlog Tužilaštva, a usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, određen jednomjesečni pritvor.

Uz daljnje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i Policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca.

Optužnicom od 27. februara, on je optužen za teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici, sa zaprijećenom kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Pošto je Osnovni sud potvrdio optužnicu, te mu na prijedlog Tužilaštva produžio pritvor i nakon potvrđivanja optužnice, u ovom slučaju slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.