Tužilaštvo se oglasilo
32

Brčko: Tukao ženu pa bez njenog znanja odveo bebu u Srbiju, dijete je ipak vraćeno majci

I. Sa.
Brčko
Brčko
Osmomjesečna beba iz Bijele kod Brčkog je vraćena majci nakon što je prije šest dana nezakonito oduzeo njen otac i odveo u Srbiju.

Kako navodi Tužilaštvo iz Brčkog, osumnjičeni je otac suočen s posljedicama krivičnog gonjenja zbog nasilja u porodici i oduzimanja djeteta, vratio djevojčicu koju je 7. maja, uz pomoć njegovih roditelja, protivpravno oduzeo od njene majke.

Ovo je rezultat višednevnog intenzivnog postupanja organa gonjenja Brčko distrikta BiH i uspješnje saradnje s INTERPOL-om i nadležnim organima Srbije, navodi se iz brčanske institucije.

Podsjetimo, naredbom o provođenju istrage M. M. se sumnjiči da je 6. maja u mjestu Bijela u prostorijama porodične kuće u kojoj živi sa vanbračnom suprugom i njihovim zajedničkim djetetom rođenim 2023. godine najprije izvršio nasilje nad suprugom.

Kako se navodi, on je napao suprugu tako što joj je rukama i nogama zadao više udaraca po glavi i tijelu, usljed čega je zadobila lake tjelesne povrede. Svemu je prethodila kraća verbalna rasprava.

Tom prilikom joj je uputio i pogrdne riječi i prijetnje da je treba ubiti, nakon čega je u dva navrata krenuo da je napadne čakijom, u čemu ga je spriječio njegov otac.

Tužilaštvo je istragu nasilja u porodici je proširilo i na raniji period tokom kojeg je M. M. suprugu fizički i psihički zlostavljao, tako što joj je upućivao ozbiljne prijetnje da će ubiti nju i porodicu i da dijete neće nikada dobiti.

Kako navode iz ove institucije, prijetnje je osumnjičeni ispoljio 6. i 7. maja kada je nakon zlostavljanja supruge, bez njenog znanja i odobrenja uzeo djevojčicu iz njene porodične kuće i odvezao na područje susjedne Srbije.

Sve se odvilo u dogovoru sa njegovim roditeljima.

Nakon višednevnog intenzivnog postupanja Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH, u okviru kojeg je odmah uspostavljena operativna saradnja s INTERPOL-om i nadležnim organima Republike Srbije, osumnjičeni je s oduzetim djetetom ubrzo lociran na području te zemlje.

Suočen s posljedicama istrage hitnih radnji krivičnog gonjenja, uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice, a osumnjičeni je djevojčicu posredstvom njegovih roditelja vratio njenoj majci.

Tužilaštvo i policija nastavljaju istragu iako su, kako navode, ovim činom djelimično ublažene posljedice njegovog protivpravnog postupka.

Istraga se vodi protiv M. M. zbog krivičnih djela Nasilje u porodici i Oduzimanje djeteta. Istragom Tužilaštva i dalje su istovremeno obuhvaćeni i njegovi roditelji, kao saizvršioci krivičnog djela oduzimanja djeteta.